Časoris
Za položaj ameriškega predsednika se potegujeta demokratski kandidat Joe Biden in republikanec Donald Trump. Vir: Bela hiša/Wikimedia Commons/Javno dobro&Unsplash
Smo na pravi poti, je rezultate vmesnih volitev komentiral ameriški predsednik Joe Biden (levo). Republikanec Donald Trump ni zadovoljen. Vir: Bela hiša/Wikimedia Commons/Javno dobro

Joe Biden in Donald Trump proti finišu

Čez dva tedna bomo izvedeli, ali bo naslednja štiri leta ameriški predsednik še naprej Donald Trump ali ga bo v Beli hiši zamenjal Joe Biden.

Mnogi Američani so te dni že glasovali na daljavo, toda volilni finiš »v živo« bo 3. novembra.

Letošnja predvolilna kampanja je nekaj prav posebnega. Za to je poskrbel Donald Trump, ki se je pred štirimi leti vselil v Belo hišo s svojo soprogo Melanio. Od prvega dne dalje s svojimi besedami in dejanji preseneča in razburja. Ne samo Američane, ves svet. Zlasti slovi po svojih tvitih, v katerih komentira dogajanje v državi in napada svoje politične nasprotnike in do njega kritične medije.

Ameriško volilno leto 2020 pa je nekaj prav posebnega tudi zaradi epidemije koronavirusa, ki je v ZDA terjala 218.000 smrtnih žrtev. Trump je sklenil omalovaževati nevarnost te bolezni. Svarila znanstvenikov je imel za pretirana, ni hotel nositi maske, še naprej se je udeleževal javnih dogodkov – in zbolel za covidom-19. Po prihodu iz bolnišnice je brž odhitel na turnejo po državi, da bi prepričal čim več Američanov, naj glasujejo zanj. Znova brez zaščitnih ukrepov. Po njegovem je namreč pandemije v ZDA »praktično konec«. Sploh pa je večkrat povedal, da »letošnje volitve verjetno ne bodo poštene«.

V televizijskem soočenju z Bidnom se je Trump »odlikoval« po tem, da je tekmecu skakal v besedo in ga zasmehoval. O tem, kako nameravata voditi Ameriko naslednja štiri leta, volivcem nista veliko povedala.

Joe Biden je bil ameriški podpredsednik v času Baracka Obame. Američanom obljublja izkušenost in umirjenost. Javnomnenjske raziskave mu napovedujejo zmago. A tekma še ni odločena! Na volitvah pred štirimi leti je namreč vse kazalo na to, da bo zmagovalka volitev demokratka Hillary Clinton, pa je nazadnje zmago slavil Trump.

Za razmislek

  1. Imena katerih predsednikov ZDA poznaš?
  2. Kakšne so najpomembnejše lastnosti dobrega voditelja države?
  3. Kako bi izgledale virtualne volitve?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.