Časoris
New US president Joe Biden and vice-president Kamala Harris. Source: Vir: Bela hiša/Wikimedia Commons/Javno dobro
New US president Joe Biden and vice-president Kamala Harris. Foto: Michael Stokes&Gage Skidmore/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Joe Biden bo novi ameriški predsednik

Več kot tri dni je ves svet nestrpno čakal na rezultate ameriških predsedniških volitev. V soboto popoldne po našem času so tri največje ameriške televizijske hiše končno za zmagovalca razglasile demokratskega kandidata Joeja Bidna.

Donald Trump pa noče priznati poraza. Trdi, da volitve še niso končane. A v resnici ni več mogoče, da bi število nepreštetih glasov še spremenilo rezultat.

Joe Biden se je takoj po objavi neuradnih rezultatov oglasil s tvitom. »Ponosen sem, da ste me izbrali za to, da vodim našo véliko državo,« je zapisal. »Delo, ki je pred nami, bo težko, toda obljubljam vam tole: bom predsednik vseh Američanov – pa če ste volili zame ali ne. Upravičil bom vaše zaupanje.«

Joe Biden se bo v zgodovino zapisal kot najstarejši predsednik doslej – 20. novembra bo dopolnil 78 let.

V zgodovino pa se bodo te volitve zapisale tudi s tem, ker je bila na podpredsedniško mesto prvič izvoljena ženska, in to temnopolta. Petinpetdesetletna Kamala Harris je hči priseljencev, mame Indijke in očeta z Jamajke. Vzgojena je bila v večinsko črnski soseski in se že vse življenje sooča z rasizmom. Biden jo je označil za »bojevnico za malega človeka«.

Na novico o zmagi se je v pogovoru z Bidnom odzvala s svojim značilnim gromkim smehom:

Za razmislek

  1. Kakšen mora biti po tvojem dober predsednik države?
  2. Kaj lahko storimo, če nekdo v tekmi noče priznati poraza?
  3. Če bi bila slovenska predsednica, kaj bi spremenila?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.