Časoris
Evropski dan jezikov obeležujemo s Festivalom jezikov, ki ga pripravlja predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Foto: Andreaobzerova/Dreamstime
Evropski dan jezikov obeležujemo s Festivalom jezikov, ki ga pripravlja predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Foto: Andreaobzerova/Dreamstime

Jeziki so doživetje, druženje, odkrivanje

Živimo v združbi evropskih narodov, raznolikih kultur in mnogih jezikov.

Vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. To je dan, ko nas, še bolj kot ostale dni v letu, spodbujajo k učenju več jezikov.

Naj dvigne roko, kdor danes govori samo en jezik! Več kot polovica Evrope je dvojezične, to pomeni, da zna vsaj dva jezika.

Slovenci smo, ko gre za jezike, bogat narod.

V Kopru, Izoli, Piranu in Ankaranu je poleg slovenščine tudi italijanščina uradni jezik. V delu Prekmurja enako velja za madžarščino. To pravico nam prinaša Ustava.

Ta pravica med drugim zagotavlja šolanje v teh jezikih. Že od nekdaj prihajamo v stik še s furlanščino, nemščino in hrvaščino. Zato ni čudno, da imamo rek: »Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš.«

Evropski dan jezikov med drugim obeležujemo s Festivalom jezikov, ki ga pripravlja zavod Etnika s podporo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Pokazati želimo, da je učenje jezikov lahko zabavna, zanimiva in bogata izkušnja. S spoznavanjem drugih jezikov in kultur bolje poznamo in cenimo lasten jezikovno-kulturni svet in postajamo bolj odprti, strpni, sprejemajoči.

Mojca Leben, direktorica Festivala jezikov

Učenje jezika steče, ko počnemo, kar nam je všeč.

»To je takrat, ko na primer plešemo, poslušamo glasbo, včasih tudi pojemo, snemamo videe, športamo, raziskujemo, odkrivamo nove svetove,« razlaga Mojca Leben

Kdor ima rad izzive in kvize, si lahko namesti aplikacijo jezikovnih izzivov za tajne agente. Z njo lahko tekmujemo s prijatelji in se prebijemo od agenta vajenca do izkušenega tajnega agenta. 

Časoris ni le časopis, ampak tudi dogodki in delavnice. Želiš več?

No spam guarantee.

Ko poznaš jezik, ki ni tvoj materni jezik, spoznaš kulturo skupine, ki ji jezik pripada. Zato pravimo, da se z znanjem jezikov naš svet razširi. 

Slovarček

Furlanščina spada med romanske jezike. V sosednji Italiji jo govori več kot pol milijona ljudi, posebej v Furlaniji – Julijski krajini.

Za razmislek

  1. Koliko jezikov govoriš?
  2. Katere jezikovne skupine poznaš?
  3. Koliko ljudi govori slovensko?
Podprite Časoris - poljubno

Saša

Petejan je novinarka, ki jo zanimajo vaše zgodbe. Rada sodeluje in verjame, da skupaj vemo in zmoremo več. Uživa med ljudmi in v naravi, ki jo še prav posebej spoštuje.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.