Časoris
Je Slovenija prijazna do otrok? Foto: Daniela Dimitrova/Pixabay
Foto: Daniela Dimitrova/Pixabay

Je Slovenija prijazna do otrok?

Nič o otrocih brez otrok, pravijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer pripravljajo pomemben dokument Program za otroke 2019–2025.

Prav zato so k sodelovanju na posvetu Slovenija: prijazna za vsakega otroka? kot sovoditeljico povabili junior ambasadorko Unicefa Arjo Elo Hvala, učenko osmega razreda OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne.

Posvet so pripravili ob 30. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah.

»V tem času je bil dosežen velik napredek pri uresničevanju otrokovih pravic, a številni izzivi ostajajo,« pravi Tomaž Bergoč iz Unicefa.

Med njimi so revščina, duševno zdravje, rasizem in diskriminacija ter nasilje pa tudi pravice otrok v digitalnem okolju, v pravosodju, pri migracijah in do participacije oziroma sodelovanja pri pomembnih družbenih odločitvah.

Ali je torej Slovenija dovolj prijazna do otrok? Bi nemara lahko celo postala prva država brez revščine, kot je ob koncu posveta drzno predlagal Arjin sovoditelj novinar Igor E. Bergant?

»Vedno je prostor za izboljšavo,« pravi Arja Ela Hvala. »Otroci moramo biti sogovorniki odraslih. Morajo nas upoštevati. In kot je ob koncu posveta dejala gospa iz občinstva: vsi bi se morali izobraževati o otrokovih in človekovih pravicah

Vir: Unicef Slovenija
Tomaž Bergoč, Arja Ela Hvala in Igor E. Bergant. Vir: Unicef Slovenija

Kje pa bi lahko bil glas otrok že zdaj bolj slišan?

»Šolske malice seveda morajo biti zdrave, a včasih bi lahko bile tudi samo okusne. Drug problem so pretežeke šolske torbe, v katerih so pogosto tudi učbeniki, ki jih skorajda ne uporabljamo,« je Arja Ela Hvala naštela še vsakodnevne probleme iz sveta otrok.

Za razmislek

  1. Ali je lahko elektronsko učno gradivo dober nadomestek učbenikov iz papirja?
  2. Ali se v Sloveniji dovolj zavedamo pravic, ki jih imamo?
  3. Kaj ti meniš, je Slovenija prijazna do otrok?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.