Časoris
Za položaj ameriškega predsednika se potegujeta demokratski kandidat Joe Biden in republikanec Donald Trump. Vir: Bela hiša/Wikimedia Commons/Javno dobro&Unsplash
Smo na pravi poti, je rezultate vmesnih volitev komentiral ameriški predsednik Joe Biden (levo). Republikanec Donald Trump ni zadovoljen. Vir: Bela hiša/Wikimedia Commons/Javno dobro

Izid ameriških vmesnih volitev je presenetljiv in pomemben

»Rezultati volitev so me pozitivno presenetili, saj sem po malem pričakovala prepričljivo zmago republikanske stranke,« pravi dr. Nina Gorenc.

Predstojnica Katedre za tuje strokovne jezike na Fakulteti za družbene vede, ki raziskuje tudi ameriški politični sistem, meni, da so volivci kaznovali Donalda Trumpa za njegovo aktivno vlogo v napadu na Kapitol.

dr. Nina Gorenc. Vir: Osebni arhiv
dr. Nina Gorenc. Vir: osebni arhiv

Kaj izid vmesnih volitev v ZDA pomeni za predsednika Bidna?

Glede na nizko podporo v javnosti je to zanj velik uspeh. Verjetno bo razmislil o ponovni kandidaturi za predsednika.

A to za demokratsko stranko ne bi bil najboljše. Podpora njegovemu delu je res nizka. Rezultat volitev je bolj izraz jeze volivcev zaradi omejevanja človekovih pravic in ogrožanja demokracije kot znak podpore Bidnu.

Taktika demokratov, da se osredotočijo na pravico do splava, je bila prava. Ta tema je v nekaterih državah po pomembnosti prehitela klasično zmagovalko – gospodarstvo.

Kako bo izid volitev vplival na življenje Američanov?

Velikih sprememb ne bo. A v kar nekaj državah so volivci jasno pokazali, da je demokracija pomembna, da so v preteklosti izborjene človekove pravice (vključno s pravico do splava) pomembnejše ali vsaj toliko pomembne kot gospodarstvo in visoke cene energentov.

Zato so te volitve znak krepitve demokratičnih vrednot v ZDA. In to je za običajne državljane vedno pozitivno.

Se bo Donald Trump potegoval za še en mandat v Beli hiši?

Rezultati volitev so tudi izraz glasu proti Donaldu Trumpu. V tekmo je pripeljal precej svojih kandidatov. To se je izkazalo za napako. Niso dobili veliko glasov.

Trumpove napovedi je treba vzeti resno. Ne gre ga podcenjevati, čeprav je naletel na presenečenje v lastni stranki. Na Floridi je prepričljivo zmagal guverner Ron DeSantis. Je zelo verjeten protikandidat Trumpu.

Za razmislek

  1. Kaj veš o ameriški politiki?
  2. Ali je udeležba na volitvah pomembna?
  3. Kaj so demokratične vrednote?
Podprite Časoris - poljubno

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.