Časoris
Vsak otrok ima pravico, da se v šoli počuti sprejetega. Vir: Adobe Stock
Vsak otrok ima pravico, da se v šoli počuti sprejetega. Vir: Adobe Stock

Interaktivna šola slovenščine za učenje na zabaven način

Kako se odzvati na nestrpnost, celo rasizem v šoli?

O tem in drugih vprašanjih, povezanih z uspešnim vključevanjem otrok priseljencev in njihovih družin v šolski sistem, se danes in jutri pogovarjajo strokovnjaki z različnih področij. Zbrali so se ob zaključku petletnega projekta Izzivi medkulturnega sobivanja, ki smo ga predstavljali tudi v Časorisu.

»V okviru projekta smo razvili in nadgradili veliko uporabnih gradiv in aktivnosti za otroke in odrasle. Kot zelo koristen pripomoček se je izkazal spletni slikovni slovar Interaktivna šola slovenščine. Z njegovo pomočjo se otroci lahko učijo slovenščino na zanimiv in zabaven način,« pojasnjuje Jerneja Šibilja iz ISA instituta.

Xu z bratcem in sestrico. Foto: Sonja Merljak/Časoris
V projektu sodeluje tudi OŠ Koper, ki jo je v tem času obiskoval tudi Xu, skupaj s svojima bratom in sestro. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Zaposleni v vrtcih in šolah, ki so sodelovali v projektu, so po njenih besedah kot zelo uporabne izpostavili še delavnice za spodbujanje vključenosti oziroma občutka pripadanja ter aktivnosti za krepitev osebne prožnosti in za spodbujanje prijaznosti.

»Poleg tega, da smo imeli neposredno pomoč učitelja multiplikatorja, ki je izvajal tečaj slovenščine za otroke in starše in veliko drugih aktivnosti, je projekt šolam močno približal idejo medkulturnosti v vzgoji in izobraževanju. Strokovni delavci smo začeli razmišljati o vključevanju kot širšem pojmu in ne zgolj kot o učenju novega jezika,« dodaja Ivana Majcen z OŠ Tončke Čeč Trbovlje.

Pravi, da so številne spremljevalne aktivnosti pripomogle tudi k profesionalni in osebni rasti ter povezovanju med sodelavci v kolektivu in v lokalni skupnosti.

Primer dobre prakse je Osnovna šola Livada, ki je zaradi uspešnega vključevanja otrok iz priseljenskih družin marsikomu zgled. V njej tudi z glasbo sporočajo, da so vse kulture enakovredne!

Za razmislek

  1. Kako pomembno je zate, od kod prihajajo tvoji prijatelji?
  2. Ob katerih priložnostih se v šoli pogovarjate o različnih kulturah?
  3. Kaj vse je multikulturnost?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.