Časoris
Izziv modrega kita. Vir: Pixabay
Izziv modrega kita. Vir: Pixabay

Igra Izziv modrega kita še vedno ogroža otroke

Tudi otroci ste že slišali za nevarno računalniško igro Izziv modrega kita.

Ta se širi po družabnih omrežjih in je lahko zelo škodljiva predvsem za tiste ranljive otroke, ki brez razmisleka sledijo navodilom in izzivom.

Te dobijo z neznanega naslova, tako da ne vedo, kdo jih postavlja.

Izziv ima 50 stopenj, za vsak dan eno. Sodelujoči dobivajo različne naloge. Te postajajo vedno bolj nevarne. Med njimi naj bi bile na primer gledanje grozljivk, zbujanje ponoči ob nenavadnih urah in pozivi, naj se sami poškodujejo, denimo tako, da se porežejo. Igra se sklene z naročilom, naj naredijo samomor.

Neznani administratorji igre otrokom tudi naložijo, naj sproti brišejo vsa elektronska sporočila, da bi zakrili njihove sledi.

Doslej še ni dokazov, da bi se kjerkoli po svetu otroci res ubili zaradi te nevarne in nerazumne igre.  V Rusiji, kjer se je lani pojavila, pa policisti že preiskujejo številne smrti najstnikov in ugotavljajo, ali so nemara posledice sodelovanja v Izzivu modrega kita.

Igra se je hitro razširila po vsej Evropi. Otroci naj bi se zaradi nevarnih izzivov poškodovali tudi v Španiji, Veliki Britaniji in Grčiji.

Sprva je bila označena za prevaro oziroma lažno novico, a je kasneje postala problematična, pravijo v Točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje Safe.si. Mladi in odrasli so jo namreč iz različnih vzrokov začeli izkoriščati v slabe namene in spodbujati uporabnike družabnih omrežij k izvajanju nalog in samopoškodovanju.

 

Slovarček

Samomor je dejanje, s katerim kdo namerno povzroči svojo smrt.

 

Za razmislek

  1. Zakaj bi kdo nagovarjal druge otroke, naj se poškodujejo?
  2. Zakaj otroci sledijo takšnim izzivom?
  3. Komu bi se zaupal, če bi dobil vabilo za sodelovanje v taki igri?

 

Za starše in učitelje

Kako govoriti o igri Izziv modrega kita

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.