Kolikokrat ste hrano, ki je niste mogli pojesti, vrgli v smeti? Ali pa ste jo zavrgli, ker vam ni bila všeč ali je imela čuden vonj?
Medtem ko eni mečejo hrano stran, drugi brskajo po koših za smeti, da bi našli naše ostanke hrane. To je svojevrsten paradoks.
Lakota in revščina sta še vedno velika svetovna problema, zato je treba s hrano ravnati spoštljivo.
Ekologi brez meja opozarjajo, da vsak Slovenec zavrže 73 kilogramov hrane na leto. V dneh okoli velike noči bodo mize znova bogato obložene s prazničnimi dobrotami, zato pozivajo: »Ne meč’mo hrane stran!«
Pripravili so kampanjo, v kateri so zavržena živila dobila svoj glas.
Potica, ki je preživela veliko noč, smetana, ki je ni bilo v receptu in paradižnik, tragični junak serije vzemi še enega, nam sporočajo, da hrano zavržemo, ker nanjo pozabimo, ne načrtujemo njene porabe ali je ne shranjujemo pravilno.
A z malo iznajdljivosti lahko ostanki hrane postanejo obrok za naslednji dan.
Kako? Ekologi brez meja ponujajo enostavne nasvete.
Njihovo pobudo in poziv k razmisleku lahko podprete s podpisom spletne zaobljube.
Slovarček
Paradoks je nekaj nezdružljivega in kar si nasprotuje.
Za razmislek
- Ali veš, kako lahko pomagaš, da bo v smeteh manj hrane?
- Kaj narediš s hrano, ki ti ni všeč?
- Zakaj je treba s hrano spoštljivo ravnati?