Časoris
Juhuhu, počitnice so tu! Foto: Limor Zellermayer/Unsplash
Juhuhu, počitnice so tu in letos jih lahko plačamo tudi z boni! Foto: Limor Zellermayer/Unsplash

Gremo na počitnice z bonom!

Že veš, kako boš unovčila svoj turistični bon za 50 evrov? Ne veš, o čem govorim? Potem pa si gotovo slišala za vavčer, kakor smo sprva rekli bonu.

Morda si že dobila darilni bon, denimo od babice, za rojstni dan? Za vsoto, ki je bila napisana na njem, si si lahko sama izbrala in kupila darilo. Zdaj pa je vlada podarila za počitnice bone vsem državljanom. Odraslim za 200 evrov, otrokom, mlajšim od 18 let, za 50 evrov. Za to se ni odločila zato, da bi nas razveselila z nepričakovanim darilom – čeprav smo se ga razveselili – ampak da bi s tem pomagala turističnim podjetjem. Zaradi epidemije koronavirusa so izgubila zaslužek, zaposleni so v nevarnosti, da izgubijo službo.

»Boni prebivalcem omogočajo, da del svojega časa namenijo spoznavanju lepot Slovenije in hkrati pomagajo panogi, ki zaposluje skoraj 60.000 ljudi,« je odločitev vlade pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

S svojim bonom za 50 evrov lahko plačaš prenočitev v hotelu, počitniškem domu, na turistični kmetiji, v zasebni sobi, planinski koči ali avtokampu. Ne moreš pa ga porabiti za obisk kakšne turistične zanimivosti ali za sladoled. Tudi v turističnih agencijah, kulturnih ustanovah in restavracijah so jezni, da pri njih ne moreš unovčiti bonov, saj je epidemija tudi njih zelo prizadela.

A če čakaš, da turistični bon dobiš po pošti, čakaš zaman. Niso ga natisnili, ampak je kot digitalno potrdilo spravljen v informacijskem sistemu finančne uprave. Unovčiti ti ga bodo pomagali starši. Ko boste denimo v planinski koči povedali, da boste unovčili svoje  turistične bone, bodo po računalniku na njih zabeležili ceno nočitve z zajtrkom. Nato bodo denar dobili od finančne uprave.

Za odločitev, kako porabiti svoj turistični bon, imaš še nekaj časa, saj velja do konca letošnjega leta.

Za razmislek

  1. Kje najraje počitnikuješ?
  2. Česa se med počitnicami najbolj veseliš?
  3. Bi šla na počitnice raje v hotel ali v avtokamp?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.