Časoris
Robert Golob je napovedal, da bo 15. slovenska vlada, ki jo oblikuje, spoštljiva, a odločna. Foto: Nace Hočevar/STA
Robert Golob je napovedal, da bo 15. slovenska vlada, ki jo oblikuje, spoštljiva, a odločna. Foto: Nace Hočevar/STA

Golob, Fajon in Mesec podpisali koalicijsko pogodbo

Volitve 2022. Ilustracija: Nina Semolič

Točno en mesec po državnozborskih volitvah so predsedniki strank prihodnje koalicije dopoldne podpisali koalicijsko pogodbo za obdobje med 2022 in 2026!

Njeno vsebino so stranke potrjevale že prejšnji teden.

Luka Mesec, koordinator Levice, je ocenil, da je to koalicijska pogodba za dva mandata in da prvič dobivamo vlado, ki se bo posvetila podnebnim spremembam.

Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda, je dejal, da bodo povečali število ministrstev, ker želijo ustvarjati nove priložnosti, projekte in znanja.

Nova ministrstva bodo:

  • za visoko šolstvo, znanost in inovacije (kar Golob imenuje ministrstvo za ustvarjanje znanja),
  • za solidarno prihodnost (za ustvarjanje boljšega medgeneracijskega dialoga, gradnjo novih stanovanj za mlade, zagotavljanje varne starosti),
  • za zeleni preboj (za podnebne politike).

Ta bodo po njegovih besedah zazrta v prihodnost, torej, kako družbo prilagoditi novim okoliščinam, od podražitev energije in hrane do podnebnih sprememb.

Točka, na kateri smo se poenotili že pred volitvami, je, kam želimo Slovenijo pripeljati leta 2030. Enkrat na 6 mesecev bomo pregledali koalicijsko pogodbo. Če bomo ugotovili, da so se zunanje ali notranje okoliščine zelo spremenile, bomo vnesli popravke.

Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda

Posebej velik pomen bodo namenili zdravstvu. Že to poletje napovedujejo pripravo strategije za obvladovanje koronavirusa in poseben zakon o tem, kako izpeljati reformo zdravstva.

Radi bi namreč ločili javno in zasebno zdravstvo. Prav tako nameravajo okrepiti šolstvo in gospodarstvo, je napovedala Tanja Fajon, predsednica SD.

Jutri bo v državnem zboru glasovanje o Robertu Golobu kot predsedniku vlade.

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Golob in njegova bodoča koalicija lahko računata na podporo 53 poslancev, najverjetneje pa tudi na oba poslanca narodne manjšine.

Slovarček

Koalicija je zveza (političnih) strank za dosego skupnega cilja.

Javno zdravstvo je zdravstvo, ki je plačano iz javne zdravstvene blagajne ZZZS in ga izvajajo javni zavodi, kot so bolnišnice in ambulante. V zasebnem zdravstvu pa moramo obisk zdravnika plačati sami.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.