Časoris
Zdaj je pravi čas, da znanje postane vrednota, ne pa visoke ocene, kot je sedaj, pravi Gregor Pečan. Vir: Freepik
Zdaj je pravi čas, da znanje postane vrednota, ne pa visoke ocene, kot je sedaj, pravi Gregor Pečan. Vir: Freepik

Sedanja generacija šolarjev ni izgubljena, bo pa potrebnega veliko dela

Znanje otrok ni takšno, kot je bilo v času pred epidemijo.

A še zdaleč ni tako pomanjkljivo, da bi lahko govorili o izgubljenih generacijah, pravi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan.

Največ časa za popravilo škode imamo v nižjih razredih in najmanj časa v najvišjih, v devetem in osmem. Tam bo v naslednjem letu res treba močno zavihati rokave. Strinjam se, da bi morali način vpisa v srednje šole spremeniti. Smiselno bi bilo, da bi šole, ki imajo večji pritisk vpisa, ponovno uvedle sprejemne izpite.

Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljev

Na ta način bi se po njegovem bistveno zmanjšal pritisk na ocene v tretjem triletju, znanje pa bi spet postalo vrednota.

Povprečne ocene osnovnošolcev so namreč zelo visoke – med 4,1 in 4,2 – zato je že večkrat predlagal, da bi kriterije za vpis na srednjo šolo spremenili.

O izvedbi nacionalnega preverjanja znanja in poskusnega e-testiranja meni, da je takšnim preverjanjem treba dati smisel. Prav tako bi bilo treba zagotoviti resnost pri njihovi izvedbi, saj jim nekateri učenci ne posvetijo dovolj pozornosti. Dosežen rezultat na NPZ se ne upošteva nikjer.

Bolj kot našteta preverjanja bi v šolah trenutno potrebovali mir in čas za utrjevanje manjkajočega znanja.

Prejšnji teden je bilo med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju 1,5 odstotka okužb. Tedenska testiranja potekajo brez posebnosti. Podobno je s cepljenjem, ki pa je bilo prejšnji teden zaradi dvomov v cepivo AstraZeneca, s katerim cepijo tudi učitelje, začasno prekinjeno.

Pečan ocenjuje, da je zdrava mera dvoma dobrodošla, nerazumno iskanje mračnih teorij zarote pa škodljivo. Pozval je k razlikovanju med pravimi in lažnimi novicami.

V šolah zagotavljajo največjo mero varnosti, zato starše prosi, naj svoje kritike naslavljajo drugam. Številni ravnatelji namreč dobivajo grožnje s tožbami le zato, ker spoštujejo vladne odloke.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.