Časoris
Papirnate vrečke? Zakaj pa ne? Vir: Pexels
Papirnate vrečke? Zakaj pa ne? Vir: Pexels

Evropski boj proti plastičnim vrečkam

Stvari so lahko zelo preproste.

Če je nekaj škodljivo, to prepovemo.

Po drugi strani so stvari tudi zelo zapletene. Preden nekaj prepovemo, ponavadi preteče veliko časa, ker se s prepovedjo vsi ne strinjajo. Enim na primer ni všeč, ker bodo zaradi tega zaslužili manj denarja. Drugim zato, ker bodo morali za neko stvar več plačati.

Približno taka je zgodba plastičnih vrečk in drugih plastičnih izdelkov, denimo plastičnih slamic, krožnikov in balonov.

Slamice. Vir: Pixabay.
Vir: Pixabay.

Že vrsto let poslušamo opozorila o otokih plastike sredi oceanov. Številni mladi, ki jim je mar za prihodnost Zemlje, iščejo rešitve.

Torej bi morala biti zadeva preprosta, kajne? Če bomo prepovedali izdelke iz plastike, v morjih ne bo plastičnih smeti. Zaradi teh umirajo živali, odvržena plastika pa lahko konča tudi na naših krožnikih.

In vendar plastičnih vrečk še nismo prepovedali. Še več. V Sloveniji sploh ne vemo, koliko jih uporabimo. Ministrstvo za okolje bo podatke šele začelo zbirati. Prav tako ni nihče doslej poskrbel, da bi bile razgradljive plastične vrečke, torej tiste, ki so okolju bolj prijazne, cenejše.

V drugih državah ni tako. Ponekod so plastične vrečke za enkratno uporabo že prepovedali ali pa so jih začeli zaračunavati. Drugod iz njih izdelujejo torbice.

Pri nas pa pristojni ne iščejo svojih rešitev, ampak zgolj sledijo evropskim predpisom.

Evropska komisija je včeraj predstavila prvo strategijo za boj proti plastičnim odpadkom. Z njo želijo zagotoviti, da bo do leta 2030 vsa plastična embalaža primerna za recikliranje ali ponovno uporabo. Omejiti pa nameravajo tudi uporabo plastičnih izdelkov, kot so slamice. Te nastanejo v nekaj sekundah, uporabljamo jih pet minut, razkrajajo pa se 500 let.

Naši predniki so namesto plastike uporabljali steklo in papir. Mar niso papirnate vrečke veliko bolj kul?

Plastične vrečke. Vir: Pixabay
Plastične vrečke. Vir: Pixabay

 

Za razmislek

  1. Ali bi porabili toliko vrečk, če bi jih morali plačati?
  2. Ali veš, zakaj so škodljivi baloni?
  3. Poznaš še kakšen škodljiv plastični izdelek?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.