Časoris
Dan Evrope
Dan Evrope

Evropa praznuje, tudi dan zmage

Evropa je s 50 državami in okoli 740 milijoni prebivalci druga najmanjša celina na svetu.

Če se vam zdi to vrtoglava številka, se boste res začudili, ko vam povemo, da v Aziji živi še skoraj petkrat toliko ljudi!

V teh dneh ste tudi otroci imeli veliko možnosti za spoznavanje Evrope, njenih lepot, tradicij in navad. Ste katero izkoristili?

»Doživi Evropo, pridi na dneve EU« so obiskovalce vse od petka do danes vabili na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji in v informacijski pisarni Evropskega parlamenta.

Obiskovalci so tako lahko poskusili tradicionalne slaščice iz različnih evropskih držav, sodelovali v nagradnem kvizu in si ogledali gledališko predstavo Drobci skupnih evropskih korenin.

Ta je nastala na podlagi pripovedk iz vseh držav članic EU, iin sporoča, da imamo evropski narodi kljub razlikam veliko skupnega.

Tudi danes bo v Hiši EU v Ljubljani živahno. Zaživel bo Mladinstival, na ogled bo stalna interaktivna razstava Doživi Evropo, postavljena bo tudi informacijska stojnica s kolesom sreče in kvizom.

Pripravljajo ustvarjalni kotiček s poslikavo obrazov, vodnimi tetovažami, evropskim origamijem in kavico za starše.

V drugih mestih bodo za praznovanje poskrbeli na točkah Europe Direct, kjer vsak dan lahko dobite odgovore na vprašanja o Evropski uniji, pripravljajo zanimive dogodivščine; v Celju, na primer, evropski minimundus iz peska.

Devetega maja, na dan Evrope, praznujemo tudi dan zmage. Na ta dan se spominjamo, da se je maja 1945 končala druga svetovna vojna.

Lepo darilo so Evropi v nedeljo dali Francozi, ki so za svojega predsednika izvolili Emmanuela Macrona. Če bi zmagala nasprotnica, bi Francija verjetno zapustila Evropo, tako kot jo je Velika Britanija. To bi pomenilo velike spremembe za Francijo in vso Evropo.

 

Za razmislek

  1. Na kaj pomisliš ob besedni zvezi Evropska unija?
  2. Si že obiskal katerega od drugih evropskih mest?
  3. Katera je največja celina na svetu?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa