Časoris
Kdaj se bodo otrokom prve triade in devetošolcem pridružili vsi otroci? Vir: Pixabay
Kdaj se bodo otrokom prve triade in devetošolcem pridružili vsi otroci? Vir: Pixabay

Epidemiološka slika ugodna, a še vedno ni znano, kdaj se bodo otroci vrnili v šole in vrtce

Eno najpogostejših vprašanj zadnje dni je, kdaj se bodo otroci vrnili v šole.

In čeprav se vsak dan znova pojavijo novice o morebitnih datumih vrnitve, v resnici ni znano, ali se boste lahko vrnili v šole tudi tisti, ki te dni še ostajate doma.

Ministrica dr. Simona Kustec je za oddajo Infodrom napovedala, da bi se lahko otroci postopoma vračali 1. junija, potem še 8. junija.

A na novinarski konferenci je direktor zavoda za šolstvo dr. Vinko Logaj danes povedal, da v šolah po sedanjih omejitvah nimajo dovolj prostora za vse učence. In tudi učiteljev ni dovolj, da bi pouk izvajali v takšnih skupinah, kot bi jih morali, če bi želeli upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vladni govorec Jelko Kacin, oseba, ki odgovarja na vprašanja novinarjev v imenu vlade, pa je dejal, da bo odločitev sprejela vlada. Za odločitev bo poleg strokovnega potreben še politični kompromis.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju v zvezi s koronavirusom (25.5.2020)

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19, na kateri so sodelovali direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel in vladni govorec Jelko Kacin.#STAvživo Prenos vŽIVO.si RTVSLO.si Vlada Republike Slovenije

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Ponedeljek, 25. maj 2020

»O tem, ali se bodo učitelji in učenci, tudi dijaki, vrnili v šole, v kakšnem obsegu, pod kakšnimi pogoji, v enoizmenskem ali dvoizmenskem pouku, o katerem zavod za šolstvo ni razmišljal, tudi ministrstvo ne, bo treba sprejeti odločitev. Stroka pove svoje poglede, stroka ne odloči. Ne misliti, da je stroka odločila, ali bomo nosili maske. Ne, stroka je o tem samo razpravljala. Nekoč vam bom razkril, kdo je odločil, da bomo nosili maske,« je dejal Jelko Kacin.

Kacin je dejal, da isto velja za svetovalno skupino: ta svetuje in priporoča, vsako odločitev pa sprejme vlada, in zato je to politična odločitev.

Kdaj oziroma če se bodo v šole vrnili vsi otroci, je torej odvisno od vlade.

Vemo le, da bodo do konca junija znani izsledki raziskave o vračanju otrok v šole, ki so jo pripravili na zavodu za šolstvo.

Slovarček

Epidemiologija je veda o vzrokih in preprečevanju širjenja epidemij.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
18°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.