Časoris
Dekleti, ki se imata radi. Vir: Pexels
Dekleti, ki se imata radi. Vir: Pexels

Eni pari imajo pravice, ki jih drugi nimajo

Niso vsi ljudje mnenja, da imajo fantje, ki imajo radi fante, in punce, ki imajo rade punce, lahko enake pravice kot fantje, ki imajo radi punce, in punce, ki imajo rade fante.

To se je znova potrdilo, ko je ustavno sodišče, to je najvišje sodišče v državi, dopustilo referendum o spremembi zakonodaje. To pomeni, da bodo lahko vsi državljani Slovenije glasovali o tem, ali imajo lahko geji in lezbijke enake pravice kot vsi drugi.

Večina bo odločala o pravicah, ki naj bi jih imeli vsi, ne glede na spol, raso, izobrazbo, religijo; oziroma kot je zapisala sodnica, ki se z odločitvijo ni strinjala: »Odločalo se bo o tem, ali naj te pravice, ki jih mi imamo, njim sploh dovolimo.«

Zakon, ki so ga spomladi sprejeli v parlamentu, izenačuje pravico vseh parov. Toda ta zakon nikoli ni začel veljati, ker je skupina državljanov sprožila postopek za razpis referenduma.

V Ameriki pa je letos poleti najvišje sodišče v državi razsodilo popolnoma drugače. Dovolilo je poroke med istospolnimi partnerji, ker je presodilo, da je poroka ustavna pravica, ki velja tudi zanje. Tako zdaj v tej državi ne govorijo več o istospolnih porokah, ampak samo še o porokah. Poroke med partnerji istega spola so od letos dovoljene tudi na Finskem, Irskem in Grenlandiji ter še nekaterih državah po svetu. Prva država, ki je dovolila istospolne poroke, je bila Belgija, in sicer leta 2003.

 

Slovarček

Ustava je temeljni zakon države, ustavno sodišče pa je sodišče, ki ugotavlja skladnost zakonov z ustavo.

Referendum je glasovanje prebivalcev o sprejetju ali zavrnitvi pomembnega zakona.

Parlament je zakonodajno, politično predstavniško telo, sestavljeno iz predstavnikov političnih strank.

Geji so fantje, ki imajo radi fante, lezbijke pa punce, ki imajo rade punce.

 

Za razmislek

  1. Ali je prav, če večina odloča o pravicah manjšine?
  2. Kaj pomeni, da ne smemo nekoga diskriminirati na podlagi njegove osebne okoliščine?
  3. Ali poznaš še kakšno osebno okoliščino?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.