Časoris
Energijske pijače so med mladimi zelo priljubljene. Tudi odrasli ne vedo, da lahko škodijo. Foto: Adobe Stock
Energijske pijače so med mladimi zelo priljubljene. Tudi odrasli ne vedo, da lahko škodijo. Foto: Adobe Stock

Energijske pijače niso primerne za otroke

Si že poizkusil energijsko pijačo?

Energijske pijače so med mladimi zelo priljubljene. Po zadnjih slovenskih podatkih jih uživa več kot tretjina otrok, starih od 11 do 17 let, oziroma polovica petnajstletnikov.

Glavna sestavina energijskih pijač je kofein, ki v zmernih količinah ni škodljiv, vendar ga predvsem otroci in mladostniki kaj hitro zaužijete preveč.

Energijske pijače zato niso primerne za otroke, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Zakaj?

Jasmina Bevc iz ZPS pojasnjuje: »Tvoje telo lahko zelo različno odreagira. Lahko postaneš živčen, začnejo te mučiti glavoboli ali imaš želodčne težave. Lahko pa zaznaš tudi težave s koncentracijo, pospešenim srčnim utripom in povišanjem krvnega tlaka.«

Pitje energijskih pijač ti škoduje, tudi če se tega ne zavedaš. Vpliva na tvoje vzorce spanja in budnosti, ima pa tudi velik vpliv na srčno mišico.

Po podatkih Evropske agencije za varno hrano (EFSA) je največji še varen vnos kofeina za otroke in mladostnike 3 mg/kg telesne mase. To pomeni, da osemletnik (ki ima 25 kilogramov) pri eni pločevinki že preseže dovoljeno količino.

Uživanje energijskih pijač je še bolj tvegano ob mešanju z alkoholnimi pijačami.

To ima lahko tudi usodne posledice. Kofein namreč delno zabriše delovanje alkohola, kar pomeni, da se počutimo manj opiti, kot smo v resnici.

To pa lahko privede do slabosti, bruhanja, motenj zavesti, počasnega srčnega utripa in v najslabšem primeru do nezavesti.

Za piko na i pa so energijske pijače tudi prava sladkorna bomba. Z eno pločevinko lahko zaužiješ od 3 pa vse do 14 kock sladkorja.

Za razmislek

  1. Si že kdaj poskusila energijsko pijačo?
  2. Kako lahko na zdrav način preženeš utrujenost ali zaspanost?
  3. Kakšne razvade so še škodljive za zdravje?
Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.