fbpx
Časoris
Cilj jamstva za otroke je do leta 2030 zmanjšati revščino in socialno izključenost v EU za vsaj 5 milijonov otrok. Vir: Adobe Stock
Cilj jamstva za otroke je do leta 2030 zmanjšati revščino in socialno izključenost v EU za vsaj 5 milijonov otrok. Vir: Adobe Stock

Enake priložnosti za vse otroke

Cene ogrevanja in hrane se vrtoglavo višajo. To lahko v prihodnje prizadene številne otroke.

V Evropski uniji (EU) jih že zdaj veliko živi v revščini in socialni izključenosti. Leta 2019 jih je bilo kar 18 milijonov.

Po priporočilih evropskega jamstva za otroke morajo države članice EU pripraviti ukrepe na področju zdravja, predšolske vzgoje, šolstva in stanovanj. Z njimi naj bi ogroženim otrokom zagotovile socialno vključenost.

V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU zato danes poteka videokonferenca Jamstvo za otroke – Enake priložnosti za vsakega otroka.

»Med drugim se bomo pogovarjali, kako ugotoviti, katere skupine otrok so najbolj ogrožene, in kakšne rešitve priporočajo različne države,« pojasnjuje Ružica Boškić z ministrstva za delo.

Otroci. Vir: Unsplash
Vir: Unsplash

Na inštitutu za socialno varstvo so v ta namen razvili indeks blaginje otrok, ki omogoča prepoznavanje ogroženih skupin po različnih področjih, od izobraževanja, materialne varnosti, zdravja, tveganega vedenja, nastanitve in okolja, družinskih in vrstniških odnosov do subjektivne ocene blaginje.

»Spremljanje mora temeljiti na verodostojnih podatkih, te pa moramo pridobiti neposredno od otrok,« pravi Urban Boljka.

Na inštitutu si pri tem najpogosteje pomagajo z anketami, rezultate pa prikazujejo z indeksi.

Ti omogočajo hiter in preprost prikaz položaja otrok, obenem pa bolj pritegnejo pozornost javnosti. »Z njimi povečujemo pritisk na politične odločevalce in spodbujamo odgovornost za izboljšanje življenja otrok,« opisuje Boljka.

Slovarček

Socialna izključenost je posledica dalj časa trajajočega pomanjkanja, zaradi katerega se ljudje počasi izključijo iz družbenega dogajanja.

Za razmislek

  1. Na katerem področju bi morali bolje poskrbeti za otroke?
  2. Ali se o položaju otrok dovolj govori?
  3. Zakaj moramo podatke o otrocih dobiti neposredno od vas?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa