Časoris
Aqeela Asifi. Vir: UNHCR
Aqeela Asifi. Vir: UNHCR

Ena begunka, tisoč šolark

Begunski otroci, tako kot vsi drugi otroci, ne potrebujejo samo hrane in doma. Potrebujejo tudi knjige in razved­rilo, družbo drugih otrok in šolo.

Številni med njimi več let živijo daleč stran od doma, v začasnem bivališču.

Da se bodo počutili sprejete in da bodo nekoč državi gostiteljici lahko dali kaj v zameno, je treba beguncem omogočiti, da se vključijo v družbo. To pomeni, da otroci hodijo v šolo, odrasli pa delajo in skrbijo za družino.

V nekem trenutku svojega življenja so bili begunci nekateri najbolj znani ljudje na svetu: na primer znanstvenik in izumitelj Albert Einstein, pevka Marlene Dietrich in pisateljica Isabel Allende.

Med njimi je tudi Afganistanka Aqeela Asifi, ki je z možem in dvema otrokoma pobegnila iz domovine, kjer so mudžahidi zatirali ženske in pobijali prebivalce.

Mislila je, da se bo v nekaj mesecih vrnila domov.

Ko je spoznala, da to ne bo možno, se je kot nekdanja učiteljica odločila, da bo poskrbela za šolanje svojih otrok. Kmalu je ugotovila, da deklice v begunskem naselju te možnosti nimajo, zato se je odločila, da bo odprla šolo za dekleta. Sčasoma so vanjo začele hoditi tudi domačinke iz bližnje vasi.

Njena šola se je iz šestih šotorov razrasla v veliko zidano stavbo. V vseh teh letih je vanjo hodilo preko tisoč Pakistank.

Na svetu je sicer 62 milijonov deklet, ki nimajo pravice, da bi se šolale. Žena ameriškega predsednika Michelle Obama je zato na tviterju spodbudila kampanjo #62MillionGirls. »Vsa dekleta si zaslužijo priložnost za izobraževanje, tako kot jo imajo moji hčeri in kot jo imajo vaše hčere,« pravi ameriška prva dama.

 

Slovarček

Mudžahidi so ljudje, ki se v muslimanskem svetu z orožjem borijo za uveljavitev svojih političnih idej.

 

Za razmislek

  1. Ali poznaš kakšno knjigo, ki opisuje življenje otrok v izgnanstvu?
  2. Zakaj je pomembno, da se otroci šolajo?
  3. Razmisli, kako bi lahko pomagal otroku, ki ima težave v šoli.

 

Za učitelje in starše

Kako govoriti o begunski krizi

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
14°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.