Časoris
Država se je zavezala, da bo skrbela za blaginjo otrok: da vam bo lepše, da boste rastli v varnem okolju in da vas bodo odrasli poslušali. Pa bo za to tudi poskrbela? Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Država skrbi za blaginjo otrok, toda res čisto zares?

Otroci niste pomanjšani odrasli, zato tudi nimate manjših pravic, kot jih imajo odrasli, poudarja Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Imate svoje pravice, naša država je poseben položaj otrok zapisala tudi v 56. člen ustave.

Bolj natančno pa življenje otrok urejajo zakoni in programi.

Vlada mora poskrbeti za blaginjo otrok, zato je pripravila program za otroke od leta 2020 do 2025, nedavno pa je sprejela še njegov akcijski načrt. 

Predsednica ZPMS Darja Groznik. Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednica ZPMS Darja Groznik. Foto: Nebojša Tejić/STA

Kaj ta določa?

Ukrepe, ki jih morajo izvesti ministrstva in druge ustanove.

Posebno pozornost namenja otrokom, ki potrebujejo pomoč, in posebnim skupinam otrok, kot so otroci migranti, romski otroci, otroci, ki ne morejo živeti doma, ampak živijo v rejniških družinah in podobno. Po letu 2023 bo vlada sprejela še en akcijski načrt. 

Ste z njim zadovoljni?

Dobro je, da je država kot cilj zapisala skrb za varno in kvalitetno okolje za otroke, ki iz različnih razlogov ne morejo živeti doma.

Prav tako smo v ZPMS veseli, da bo spodbujala zdravo prehranjevanje in gibanje, kar je za zdrav razvoj otrok zelo pomembno.

Pa tudi, da bodo otroke, ki morajo na sodišče, tam le enkrat zaslišali, in sicer v posebni sobi, ki jo sodniki imenujejo varna soba.

A vseeno ocenjujemo, da je z akcijskim načrtom preslabo poskrbela za otroke.

Kaj bi moralo biti bolje?

Pogrešam denimo konkreten načrt, kaj bo storila za to, da otroku, ki potrebuje zdravstveno pomoč zaradi psihičnih problemov, ne bo treba v čakalno vrsto, ampak bo pomoč dobil takoj, ne glede na to, na katerem koncu Slovenije živi.  

Tudi mnenja v otroškem parlamentu se nenehno ponavljajo, saj jih nihče ne sliši.

A žal nihče od odraslih, ki odločajo, otrok v resnici ne upošteva. Upam, da se bo to spremenilo vsaj z naslednjim akcijskim načrtom.

Za razmislek

  1. Kaj pomeni, da otroci niste pomanjšani odrasli?
  2. Ali te odrasli slišijo?
  3. Imate otroci tudi dolžnosti?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.