Časoris
Družina Praprotnik. Vir: Osebni arhiv
Družina Praprotnik. Vir: Osebni arhiv

Družina, kjer so radi skupaj povsod

Svet bi bil idealen, če bi si v vseh družinah stali ob strani in se medsebojno spoštovali. Žal ni tako. Nekateri ostajajo brez družin, so pa tudi družine, kjer vladata trpljenje in žalost. 

A vendar je med nami mnogo družin, ki navdihujejo. Ena takšnih je družina Praprotnik iz Ljubljane. 

Oče Urban Praprotnik in mama Jasmina Kozina Praprotnik obožujeta tek. Oče je tudi trener, mama pisateljica. »Z nami so Tajda, ki bo kmalu polnoletna, Oskar, ki bo kmalu dopolnil 10 let, Sofija, ki ima 7 let, in Julij, ki ima 4 leta,« pove mama Jasmina. Z Urbanom sta si od nekdaj želela imeti veliko družino, zato sta presrečna, da jih je skupaj šest. 

Družina jim pomeni ogromno. »Je varen pristan pred razburkanim svetom, hkrati pa najboljša družba na naši skupni poti.« 

Skupaj so radi povsod. »Zjutraj gremo skupaj peš v šolo in vrtec, popoldne se vračamo domov skozi grajski gozd. Lepo je tudi, ko lačni pridemo domov in sedemo za mizo, ko ustvarjamo in beremo. Radi potujemo in raziskujemo svet,« pripoveduje mama Jasmina.  

Mednarodni dan družin je zanje priložnost, da se dodatno spomnijo, kako ni samoumevno imeti družine. Zato nanjo pogledajo še z večjo hvaležnostjo. 

Tema mednarodnega dneva družin je letos povezana s sodobnimi tehnologijami. Vse pogosteje se namreč dogaja, da preživimo (pre)več časa za zasloni in premalo drug z drugim.  

Pri Praprotnikovih teh težav nimajo. Ker radi tečejo in so v stiku z naravo tudi otroci, časa za tehnologijo ni veliko. Ko se najde, tudi tega radi preživljajo skupaj.

»Risanke in filme gledamo samo ob koncih tedna. Izbiramo mladinske filme, najraje slovenske,« pojasnjuje Jasmina Kozina Praprotnik. 

Za razmislek

  1. Koliko časa dnevno posamezen član tvoje družine preživi za zaslonom?
  2. Koliko časa dnevno ste v družini običajno drug z drugim?
  3. Kaj lahko storiš, da bosta dan oziroma teden družin poseben dan?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.