Časoris
Otroci pred zasloni. Foto: Famveldman/Dreamstime
Foto: Famveldman/Dreamstime

Družba sloni na znanjih računalništva, zato bi jih morali pridobiti vsi učenci

Podprite Časoris QR 30

Učitelj računalništva Uroš Ocepek iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje nas bo zastopal na Global Teacher Prize. Zavzema se, da bi računalništvo postalo obvezen predmet v osnovni šoli.

Zakaj ste postali učitelj?

Ker sem v svojih učiteljih imel res lepe zglede. Videl sem, da je to plemenit poklic. Tudi zdaj se jih spominjam in se zasačim, da se kdaj odzovem tako, kot so se oni.

V poklicu vztrajam, ker lahko dijakom pomagam doseči cilj, jih seznanim z znanjem iz preteklosti, ponudim možnost usvajanja sodobnih znanj in jih poskušam pripraviti na prihodnost.

Z zgledom jim želim pomagati izkoristiti potencial pri strokovnem izobraževanju in osebnem razvoju.

Bi računalništvo moralo postati del obveznega programa osnovne šole?

Ključno je, da postane nov samostojni obvezni predmet.

Zakaj?

Računalništvo je prisotno v vseh poklicih. Marsikdo zagovarja, da bi bilo dovolj vključiti le digitalne kompetence. S tem se ne strinjam.

Preprost primer: ena od inovacij, ki sem jo naredil z dijakoma in mentorico dr. Mašo Jazbec, je bila instalacija BCI-slikar: slikanje z mislimi.

Kaj to pomeni?

Uporabnik si nadene kapo z osmimi senzorji, si zamisli eno od ponujenih kretenj čopiča in brez rok, samo z mislimi, naslika abstraktno sliko na digitalno platno.

Urošu Ocepku, ki bo Slovenijo zastopal na Global Teacher Prize, ta naloga prinaša priznanje, a tudi odgovornost, pravi. Lani je namreč ta naziv prejela Nina Jelen, za katero si šteje v čast, da sta prijatelja. Oba prihajata iz Zasavja, zato se trudi promovirati tako poklic učitelja kakor tudi njuno regijo. Vir: osebni arhiv
Uroš Ocepek. Vir: osebni arhiv

Če dijaka ne bi poznala osnov strojne opreme, protokolov pri prenosu podatkov in programiranja, potem takšne inovacije ne bi bilo.

Če bi imela le digitalne kompetence, bi jo znala uporabljati, ne pa tudi narediti, popraviti ali izboljšati.

Včasih je bilo pomembno, da si strokovnjak na svojem (ozkem) področju. Danes živimo v času, ko mora biti vsak strokovnjak s čim širšim naborom področij, ki jih pokriva.

Le tako bomo – še posebej naši učenci – konkurenčni v Evropi in svetu.

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

V skupini RINOS2 smo enotni: ker družba sloni tudi na temeljnih znanjih računalništva in informatike, bi jih morali pridobiti vsi učenci.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.