Časoris
Miklavž je že prinesel prva darila. Vir: Adobe Stock
Miklavž je že prinesel prva darila. Vir: Adobe Stock

Dobrodelni Miklavž je prinesel prva darila

Ti je ponoči Miklavž prinesel kaj dobrega?

Prvi od treh decembrskih dobrih mož pridnim otrokom običajno nosi suho sadje, pomaranče in mandarine ter čokolado, k porednim otrokom pa na obisk pošlje parklje, da jih pošteno prestrašijo.

Tako morda prihodnje leto ne bodo več poredni, si najbrž misli najbolj skromni, a tudi najbolj dobrodelni od treh dobrih mož. Ampak ti zagotovo nisi med njimi, kajne?

Sv. Miklavž, ki goduje 6. decembra, je tudi letos obdaroval otroke v številnih krajih po Sloveniji. V Ljubljani se je mednje v spremstvu parkljev in angelov spustil z vzpenjačo, nato pa se je s Krekovega trga odpravil na sprehod po mestu do Frančiškanske cerkve.

V KUD Podlipa-Smrečje, ki sodi v občino Vrhnika, pa so tudi letos, kot je v teh krajih že tradicija, poleg obdarovanja pripravili tudi filmček o Miklavžu.

Praznovanja v številnih krajih so bila manj množična kot pretekla leta, saj se epidemija novega koronavirusa noče in noče umiriti.

Na sejmih bodo dovoljeni le pečeni kostanji. Vir: Freepik
Na sejmih bodo dovoljeni le pečeni kostanji. Vir: Freepik

Prav zato je vlada v petek sklenila, da na novoletnih sejmih že od sobote ne smejo več ponujati hrane in pijače. Izjema je pečen kostanj. Številni gostinci so zato zaskrbljeni, saj so za najem stojnic plačali veliko denarja. Sedaj ne vedo, kako bodo lahko pokrili strošek najema.

Če si med tistimi, ki decembrske vonjave povezujejo s praženimi mandlji, ti lahko povemo, da so ti še na voljo. Le da jih sedaj ne bo več mogoče kupiti na ulici, ampak bo treba ponje v prodajalne.

Slovarček

Tradicionalen pomeni pripadnost tradiciji. Nanaša se na navade, ki se prenašajo iz roda v rod.

Za razmislek

  1. Zakaj pravijo, da je sv. Miklavž najbolj skromen od treh dobrih mož?
  2. Poznaš tudi dobro ženo?
  3. Kako je potekalo miklavževanje v tvojem kraju?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.