Si že kdaj pojedla trobentico?
Kaj pa vijolico, marjetico ali morda regrat?
Nekaj malega o nabiralništvu divjih rastlin torej že veš!
V Sloveniji poznamo okrog 1000 užitnih divjih rastlin.
Vse te rastline pa niso samo užitne, nekatere so tudi zdravilne.

Pri spoznavanju zelišč boš naletel na veliko zanimivih besed.
Botanik je ime za znanstvenika, ki ve vse o rastlinah.
Zelišča so rastline, ki vsebujejo zdravilne in aromatične snovi. Uporabljamo jih sveža.
Zeliščar je oseba, ki nabira zdravilne rastline in jih uporablja za spodbujanje dobrega počutja in zdravljenje.
Kulinarična zelišča so tista, ki jih uporabljamo pri kuhanju.
Začimbe so posušeni deli rastlin (listi, cvetovi, jagode …), ki jih dodajamo jedem, da jim izboljšamo okus.
Kako lahko užitne rastline uporabiš in kaj vse se da z njimi početi, si ta konec tedna lahko izvedel na Festivalu nabiralništva, ki je potekal v Ljubljani.
Pripravili so posebne delavnice, ki so nabiralništvo in uporabo divjih rastlin približale otrokom.
Tam si lahko vonjala različna zelišča, se podučila o tem, kaj je užitno in kaj ne, ter se naučila pripraviti čisto pravo čajno mešanico. Iz cvetja si lahko pletla čudovite venčke.

Organizatorka festivala dr. Katja Rebolj poudarja, da ima pri delu z otroki vedno pozitivne izkušnje.
Kadar delam z otroki, jih najpogosteje peljem na teren. Tam lahko spoznavajo rastline v svojem naravnem okolju, jih vonjajo in nabirajo.
Pravi še, da ste otroci pri nabiranju rastlin veliko bolj zmerni kot odrasli.
Če te mika preizkusiti kakšen recept iz divjih rastlin ali zelišč, hitro poišči staro kuharsko knjigo svoje babice.
V njej se zagotovo skriva recept za bezgov sirup ali domače zdravilo proti kašlju.
Za razmislek
- Katere užitne divje rastline poznaš?
- Zakaj so pripravki iz divjih rastlin bolj zdravi kot kupljeni izdelki?
- Znaš uporabiti kakšno zelišče?
