Časoris
Včeraj so dijakinje in dijaki na svojih šolah prejeli maturitetna spričevala. Tisti, ki želijo e-vpogled v svojo izpitno dokumentacijo, imajo čas še jutri, za prijavo na jesenski rok mature pa samo še danes. Foto: Rawpixelimages/Dreamstime
Včeraj so dijakinje in dijaki na svojih šolah prejeli maturitetna spričevala. Tisti, ki želijo e-vpogled v svojo izpitno dokumentacijo, imajo čas še jutri, za prijavo na jesenski rok mature pa samo še danes. Foto: Rawpixelimages/Dreamstime

Dijaki si lahko oddahnejo, rezultati mature so znani

Mirne poletne dni vsako leto sredi julija – vsaj dijakom zadnjih letnikov – prekine razglasitev rezultatov mature.

Temperatura naraste že ob 7. uri, ko se tisoči želijo prek spleta dokopati do informacij o osvojenih točkah.

V prvih dveh urah si je svoje rezultate pogledalo kar 79 odstotkov dijakov, v prvih desetih minutah skoraj polovica, je povedal direktor državnega izpitnega centra Darko Zupanc na včerajšnji predstavitvi rezultatov spomladanske mature na ravni države.

Kako uspešni so bili dijaki na 28. splošni in 21. poklicni maturi?

Z rezultati smo lahko zadovoljni, prav tako so primerljivi s preteklimi leti, je poudaril Darko Friš, predsednik državne komisije za splošno maturo.

Vpliv koronavirusa na izobraževanje se še vseeno nekoliko pozna. In sicer bolj pri poklicni, kot pri splošni maturi, je dodal Zupanc.

Splošno je opravilo 5194 dijakov četrtih letnikov oziroma 95,41 odstotka (lani 97,26), poklicno pa 6310 in so bili uspešni v 92,61 odstotka.

Imamo dva stebra srednjega izobraževanja: splošno in poklicno strokovno izobraževanje. Pri poklicni maturi gre za to, da je matura drugačna, ne slabša. Drugače ima zastavljene cilje: na eni strani pridobitev poklica, na drugi pa usposobljenost za to, da lahko nadaljuješ izobraževanje na naslednji stopnji. Zahtevnost obeh pa je enaka.

Boris Dular, predsednik državne komisije za poklicno maturo

Tudi Boris Dular, predsednik državne komisije za poklicno maturo, je ocenil, da je epidemija vplivala na situacijo.

Generacija, ki je letos opravljala maturo, je namreč imela med šolanjem številne omejitve, kot je šolanje od doma.

Zato so nekoliko prilagodili izvedbo mature, nikakor pa ne njene zahtevnosti. Dijaki so pridobili manj znanja, kot bi ga sicer v običajnih pogojih, vendar so vseeno dosegli vse zastavljene cilje.

Za razmislek

  1. Zakaj je matura zrelostni izpit?
  2. Ali si vsakdo zasluži drugo priložnost?
  3. Kaj si želiš postati, ko odrasteš?
Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.