Časoris
Za devetošolce je vrnitev v šolo še posebej pomembna, saj se te dni zaključuje pomembno obdobje njihovega življenja. Vir: Adobe Stock
Za devetošolce je vrnitev v šolo še posebej pomembna, saj se zaključuje pomembno obdobje njihovega življenja. Mnogi se želijo v živo posloviti od sošolcev in učiteljev. Vir: Adobe Stock

Devetošolci bodo šolanje vendarle lahko zaključili v družbi sošolcev

V šolo se danes vračajo tudi devetošolci (17.806 devetošolcev) in vsi tisti od četrtega do osmega razreda, ki imajo s šolanjem na daljavo nekaj težav in potrebujejo dodatno podporo učiteljev. V šoli bo tako od tega tedna približno polovica vseh učencev.

Po poročanju ravnateljev se med šolanjem na daljavo učiteljem ni odzvalo 998 osnovnošolcev, kar je približno za dve šoli otrok.

Pedagoški strokovnjaki opozarjajo, da se je treba čimprej pripraviti na morebitno nadaljevanje šolanja na daljavo jeseni, če se želimo izogniti improviziranju.

V društvu psihologov pa pravijo, da bi šole morale odpreti vrata za vse, pri tem pa seveda upoštevati ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. Prav vsi otroci namreč potrebujejo stike z vrstniki.

Ta teden se to še ne bo zgodilo, čeprav je že slišati informacije, da bodo morda vendarle letos v šolo šli tudi ostali učenci.

Za devetošolce je vrnitev v šolo še posebej pomembna, saj bodo tako lahko zadnje tedne pouka preživeli s sošolci in tako skupaj simbolično zaključili pomembno življenjsko obdobje – osnovno šolo.

Med devetošolci, ki se vračajo v šolo, je tudi Ana Gajanović z OŠ Dravlje v Ljubljani.

»Ko sem izvedela, da bomo pouk nekaj časa nadaljevali od doma, se mi je to zdelo zelo zanimivo, saj me je zanimalo, kako poteka tako šolanje. Nato sem iz tedna v teden spoznavala, da imam raje običajen način pouka. Prav zato se veselim povratka v šolo.«

Komaj čaka, da se bo spet srečala s celotnim razredom in da bodo skupaj zaključili deveti razred, čeprav na drugačen način, kot so načrtovali.

Valeta, tradicionalna prireditev, na kateri se devetošolci poslovijo od osnovne šole, predvsem pa od učiteljev in sošolcev, je denimo za njihovo generacijo že odpadla.

Morda jim bo na šolah uspelo poskrbeti vsaj za skupinsko fotografiranje in tako devetošolcem ohraniti tudi spomin na zadnje leto osnovne šole.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.