Časoris
Stavka v šolstvu. Vir: Clio/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Stavka v šolstvu. Vir: Clio/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Danes bodo številni vrtci in šole zaprti

Mame, ki ima več otrok, si najbrž ni težko predstavljati. Pa si lahko predstavljaš, da bi ta mama na mizo postavila torto, nato pa enemu otroku odrezala mnogo večji kos kot preostalim? Le kako bi se počutili drugi otroci? Verjetno bi hitro nastal prepir.

Podobno se zadnje čase počutijo zaposleni v javnem sektorju. To so na primer zdravniki, medicinske sestre, učitelji, policisti, poklicni gasilci … Ker je njihovo delo zelo pomembno za vse, plačo prejemajo od države.

V lanskem letu so se zdravniki dogovorili za boljše plačilo. To je nekako tako, kot da bi se en otrok dogovoril za večji kos torte. Seveda ga zdaj hočejo tudi vsi ostali!

Medicinske sestre, policisti, učitelji, vzgojitelji in nekateri drugi so se nekaj mesecev poskušali dogovoriti s predstavniki države, da bi tudi oni prejemali višje plače. A ti pravijo, da toliko denarja ni na voljo. Ker se mnogim ne zdi pošteno, da njihovo delo ni ustrezno nagrajeno, še posebej zdaj, ko so časi dobri, zaposleni v javnem sektorju ta teden stavkajo. Med krizo, ko so bili slabi časi, so se namreč odrekli delu svoje plače.

Danes stavkajo vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci v šolstvu, zato so zaprti številni vrtci in šole. Prišli bodo v službo, vendar ne bodo opravljali svojega dela. S tem želijo državo opomniti, da jim mora prisluhniti.

Nekateri stavkajoči bodo odšli na protestni shod. V središču Ljubljane bodo z glasnimi vzkliki opozarjali na svoje zahteve, da bi jih država bolje slišala.

Za tiste otroke, ki nimajo varstva in sami ne morejo ostati doma, bo zagotovljeno dežurno varstvo.

Danes je torej dan brez pouka. Vredno ga je izkoristiti za kaj lepega!

 

Za razmislek

  1. Kako se ti zdi to, da danes ni pouka?
  2. Kako lahko danes za svoje otroke poskrbijo starši, ki morajo v službo?
  3. Misliš, da je delo vzgojitelja ali učitelja naporno?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
-2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.