Časoris
Svetovni dan človekovih pravic. Vir: WallpaperAccess
Svetovni dan človekovih pravic. Vir: WallpaperAccess

Dan človekovih pravic

10. december je dan človekovih pravic.

Na ta dan se spomnimo, kako pomembno za svobodo, pravičnost in mir na svetu je, da imamo vsi ljudje svoje dostojanstvo in enake pravice.

Ena od temeljnih človekovih pravic je, da ima vsakdo pravico do življenja, prostosti in osebne varnosti. Druga pa, da ima vsakdo pravico v drugih državah iskati in uživati pribežališče pred preganjanjem.

Ker prebivalci Sirije in nekaterih drugih držav teh pravic nimajo, bo v središču Ljubljane potekal shod za mir in drugačno Evropo. Pripravljajo ga različna civilnodružbena gibanja, ki nasprotujejo vojni in rasizmu in ki se zavzemajo za Evropo svobode in pravic za vse.

»Z otrokoma smo se pogovarjali, zakaj grem na protest in kaj to sploh pomeni,« pripoveduje Tanja, mama petletnega Luka in devetletne Nuše.

»Pojasnila sem jima, da se mi zdi zelo narobe, da postavljamo žice okrog nas, da ne bi mogli ljudje, ki bežijo pred vojno vstopiti v državo. O beguncih in terorizmu smo se že veliko pogovarjali. Devetletnica mi je rekla, ampak mama, tako sta se odločili vojska in policija, da ne bosta še tebi kaj naredili. Potem smo se pogovarjali še o svobodi, izražanju mnenja, zbiranju, mirnih shodih in demokraciji.«

Luka, je ob tej debati molčal in tuhtal. Potem je rekel: »Mama, ti kar pojdi, upam, da bodo begunci našli nov dom.«

Otroci, ki so razumljeni in ki znajo biti solidarni z drugimi, krepijo dobro v sebi.

»Zato se mi zdi pomembno otroke navajati k prostovoljnemu delu v korist drugega. V času majhnih in zaprtih družin in odtujenih ljudi, vidim velike možnosti za vzgojo za dobro v vrtcu, v šoli; tam, kjer se otrok srečuje z drugimi in drugačnimi,« pravi otroška psihiatrinja dr. Anica Mikuš Kos.

 

Slovarček

Civilnodružbeno gibanje je gibanje državljanov, ki skrbijo za javni interes oziroma skupno korist in vrednote.

Rasizem je miselnost ali ravnanje, ki temelji na rasnem razlikovanju. Enim ljudem pripisuje pravice, ki jih drugim ne.

 

Za razmislek?

  1. Kaj poraja dobro in kaj zlo?
  2. Kaj lahko narediš, da bo zla manj?
  3. Kako razumeš človečnost?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.