Časoris
Dve tretjini otrok na svetu se šola na daljavo. Vir: Unicef
Dve tretjini otrok na svetu se šola na daljavo. Vir: Unicef

Naj otroci ne bodo največje žrtve koronavirusa

Na srečo se otroci zelo redko okužijo z novim koronavirusom.

A to ne pomeni, da jih novi koronavirus ni prizadel.

Kriza, ki jo je povzročila pandemija, bo vplivala na položaj otrok vseh starosti in v vseh državah, pravijo v Organizaciji združenih narodov (OZN). Najbolj prizadeti bodo tisti v najrevnejših državah, iz socialno šibkejšega okolja in vsi, ki živijo v težkih razmerah.

Kriza bo imela dolgoročne posledice na izobraževanje, prehrano, varnost in zdravje otrok, poudarja najnovejše poročilo Združenih narodov.

  • 42 do 66 milijonov otrok bo zaradi krize zdrsnilo v skrajno revščino. In že do zdaj je v skrajni revščini živelo 386 milijonov otrok!
  • V 188 državah so zaprli šole, v katerih se je učilo 1,5 milijarde otrok in mladih. Dve tretjini držav sta uvedli šolanje na daljavo, toda v najrevnejših državah je ta delež le 30-odstoten. Že pred krizo tretjina mladih na svetu ni imela dostopa do digitalnih platform.
  • Zaradi pomanjkanja, v katerem se bodo zaradi gospodarske krize znašle številne družine, bi lahko umrlo na sto tisoče otrok.
  • 368 milijonov otrok v 143 državah v šoli dobi edini zanesljivi dnevni obrok hrane. Zaradi zaprtih šol je pričakovati povečanje podhranjenosti otrok.
  • 60 odstotkov otrok živi v državi z omejenim ali prepovedanim gibanjem. V takšnih razmerah so lahko bolj izpostavljeni nasilju in zlorabam.
  • Nevarnostim so izpostavljeni otroci, ki živijo v neustreznih bivanjskih ali higienskih razmerah, denimo v begunskih taboriščih.

Združeni narodi tudi opozarjajo, da so otroci, ki zaradi šolanja na daljavo veliko časa preživijo na digitalnih platformah, bolj izpostavljeni neprimernim spletnim vsebinam, spletnemu nadlegovanju in zlorabam.

Da ne bi bili otroci na koncu največje žrtve, je treba takoj zagotoviti konkretne načine zaščite za vse ranljive otroke, pozivajo v OZN.

Za razmislek

  1. Kako bi lahko zaščitili otroke pred dolgoročnimi posledicami novega koronavirusa?
  2. Kako bi lahko pomagali otrokom iz socialno šibkejših okolij?
  3. Kako se zaščitiš pred nevarnostmi, ki prežijo na spletu?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.