Časoris
Soška fronta. Vir: Kobariški muzej.
Soška fronta. Vir: Kobariški muzej.

Čudež pri Kobaridu

O vojnah vemo veliko premalo.

Tistim, ki smo daleč od bojišč, besede ali podobe ne morejo predstaviti trpljenja prebivalcev na vojnih območjih.

»Ali sploh vemo, da v vojni umirajo ljudje,« se je med prvo svetovno vojno spraševala ena prvih vojnih dopisnic v monarhiji, avstrijska Judinja Alice ­Schalek.

Tudi na slovenskih tleh so divjale vojne. Med najhujšimi spopadi so bili tisti, ki so pred stotimi leti potekali v dolini Soče – od gore Rombon do izliva reke Soče v Tržaški zaliv.

Takrat sta se spopadli vojski Avstro-Ogrske in Italije.

Boji so se začeli maja leta 1915 in končali oktobra 1917, ko se je zgodil čudež pri Kobaridu, kot so poimenovali 12. soško bitko, s katero so se končali boji v Posočju. Posebnost spopadov je bila, da so potekali na razgibanem območju: v gorskem ter hribovskem svetu in na ravnici.

Soška fronta. Vir: Arhiv Kobariškega muzeja
Soška fronta. Vir: Arhiv Kobariškega muzeja

Ob stoletnici velike vojne so kustosi v različnih krajih poskušali z množico člankov, razstav in filmov obiskovalcem predstaviti celovito podobo svetovne vojne.

V Kobariškem muzeju so uredili razstavo, s katero prikazujejo trpljenje vojakov in domačinov, ki so se po spopadih vrnili v porušene domove. Otroci, ki jo obiščejo, razumejo in sočustvujejo z mladimi fanti, ki so se znašli v vojni vihri. »Nekateri se kasneje vrnejo v muzej tudi kot odrasli in opažamo, da šele takrat dojamejo vse razsežnosti vojne,« pripoveduje kustos Kobariškega muzeja Boštjan Lužnik.

Z razstavo želijo doseči, da se grozote v dolini nikoli več ne bi ponovile. »Vztrajati moramo pri tem, da živimo v miru in složnosti z vsemi ljudmi, ne glede na to, od kod prihajajo.«

 

Slovarček

Razsežnost vojne pomeni vse njene plati, posledice in vplive.

 

Za razmislek

  1. Ali se danes zavedamo, kako je živeti v miru?
  2. Kaj lahko najbolje predstavi, zakaj je mir dragocenost?
  3. Si že obiskal obeležje kakšne vojne?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa