Časoris
V novem šolskem letu bo treba poskrbeti tudi za varnost. Vir: Adobe Stock
V novem šolskem letu bo treba poskrbeti tudi za zaščito pred morebitno okužbo. Vir: Adobe Stock

Čim bolj običajno šolsko leto je ključno za otroke in za družbo

Iztekajo se najbolj nenavadne šolske počitnice po najbolj nenavadnem šolskem letu.

Kaj se obeta prihodnji teden, ko se pričenja novo šolsko leto?

»Naša želja in trenutno edino vodilo je, da 1. septembra šolsko leto začnemo čim bolj običajno. To je ključno tako za otroke kot za družbo kot celoto,« pravijo na ministrstvu za izobraževanje.

V šolo bodo najverjetneje lahko odšli vsi učenci in dijaki, a z nekaterimi omejitvami.

Na hodnikih bo treba ohranjati razdaljo, tudi prihod in odhod v šolo bosta prilagojena novim koronačasom. Prav tako ne bo smelo biti prerivanja med čakanjem na kosilo in tudi podaljšano bivanje bo nekoliko drugačno.

Na ministrstvu bodo šolam zagotovili računalniško opremo, pomagali bodo tudi učencem, ki doma nimajo dostopa do interneta. Učiteljem in ravnateljem tudi svetujejo, da vsaj za učence istega oddelka vsi učitelji uporabljajo isti komunikacijski kanal.

Dr. Simona Kustec. Vir: Arhiv MIZŠ
Dr. Simona Kustec. Vir: Arhiv MIZŠ

Usmeritve je ministrica dr. Simona Kustec ravnateljem predstavila na strokovnem srečanju. Za Časoris pa je povedala še, kako je preživela počitnice in kaj želi v prihodnjem letu.

»Bile so drugačne kot običajno, a zelo prijetne. Da sem bila v družbi meni dragih ljudi, knjig in morja, me je navdalo s toplino in mi dalo prepotrebne energije za prihajajoče mesece.«

Še danes se spominja svojih prvih šolskih dni.

»Bila sem polna pričakovanj po ponovnem snidenju s prijatelji, novih predmetih, učiteljicah in učiteljih, novem znanju. In seveda je bilo zelo pomembno, da gremo v višji razred in da bomo že zato za en razred bolj ‘ta glavni’.«

Želi, da novo šolsko leto začnete vedoželjno, z ogromno mero dobre volje in iskrivosti, odločno in pogumno, hkrati pa tudi mirno in previdno.

»Skrbite za svoje znanje in zdravje. Bodite prijazni drug do drugega, spoštujte se, si pomagajte in se imejte radi. Naj bo vaše novo šolsko leto uspešno, varno in predvsem lepo!«

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.