Časoris
Najprej bodo cepljeni starejši od 80 let. Vir: Pixabay
Najprej bodo cepljeni starejši od 80 let. Vir: Pixabay

Neogrožene skupine ne bodo cepljene pred pomladjo

Mnoge zanima, kdaj se bodo lahko cepili.

Tveganje za razvoj hujše oblike koronavirusne bolezni je večje pri starejših, zato imajo pri cepljenju prednost, med njimi pa še posebej tisti s kroničnimi boleznimi, sta na predstavitvi načrta cepljenja povedala predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Število odmerkov cepiva je trenutno omejeno.

Prvi so odmerek cepiva decembra dobili v domovih za ostarele in zdravstveni delavci. V Sloveniji bomo praviloma vsak ponedeljek dobili 16.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ki jih bodo pristojni razdelili med zdravstvene domove in bolnišnice po državi.

Krek je poudaril, da so cepiva kakovostna in varna, morebitne neželene učinke pa spremlja posebna skupina na ministrstvu za zdravje.

Skupaj imamo od obeh v Evropi že odobrenih cepiv – Pfizerja in Moderne – zagotovoljenih več kot dva milijona odmerkov, kar zadošča za cepljenje 1.100.000 ljudi.

Janez Janša, predsednik vlade

Odmerki cepiv bodo v Slovenijo prihajali postopoma.

Načrte bi lahko pohitrilo podjetje AstraZeneca, ki je napovedalo proizvodnjo od tri do pet milijard odmerkov cepiva. Ker je pri testiranju prišlo do zapletov, so vlogo za odobritev pri evropski agenciji za zdravila vložili šele danes. Če bo odobrena, lahko februarja pričakujemo prvo dobavo.

Neogroženih skupin verjetno ne bodo cepili pred pomladjo, je napovedal Janša.

S cepljenjem bomo lahko razbremenili zdravstveni sistem in začeli bolj sproščati dejavnosti, kot so javni promet, gospodarstvo in izobraževanje.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.