Časoris
Pediater Marko Pokorn pravi, da otroci redkeje zbolevajo za koronavirusno boleznijo, pri mladostnikih pa je že druga zgodba. Vir: Adobe Stock
Pediater Marko Pokorn pravi, da otroci redkeje zbolevajo za koronavirusno boleznijo, pri mladostnikih pa je že druga zgodba. Vir: Adobe Stock

Cepljenje bo najprej na voljo otrokom s kroničnimi boleznimi

Proti koronavirusu se bodo kmalu lahko cepili tudi otroci, starejši od dvanajst let.

Evropska agencija za zdravila je odobrila uporabo cepiva Pfizer/BioNTech tudi zanje.

Slovenska posvetovalna skupina za cepljenje bo cepljenje najbrž najprej priporočila otrokom s kroničnimi boleznimi, je povedala vodja skupine Bojana Beović.

Če bi cepili otroke, bi namreč lahko hitreje zajezili epidemijo, jeseni bi lahko ohranili odprte šole.

Prav tako bi otroke lahko obvarovali pred hujšim potekom bolezni. Nekatere po prebolelem koronavirusu namreč prizadene večorganski vnetni sindrom. V UKC Ljubljana so doslej zdravili 33 takšnih primerov.

Cepljenje proti koronavirusu. Vir: Unsplash
Vir: Unsplash

Mnogi imajo glede cepljenja otrok pomisleke. Otroci namreč redkeje zbolevajo in so manj kužni. Hkrati se številni sprašujejo o stranskih učinkih cepljenja.

Marko Pokorn, strokovni direktor pediatrične klinike, je za Odmeve pojasnil, da so tako cepiva, ki so zasnovana na tehnologiji RNA, kot vektorska cepiva poznali in bolj ali manj uporabljali že pred pojavom novega koronavirusa. Dodal je, da so strokovne organizacije, ki spremljajo morebitne stranske učinke cepljenja, zaradi načrtovanega cepljenja otrok že pripravile smernice o njihovem beleženju.

Starši, ki to želijo, lahko otroke na cepljenje prijavijo že zdaj. Za prijavo ne potrebujejo nobenega digitalnega potrdila, le EMŠO in številko zdravstvenega zavarovanja.

Otroci redkeje zbolijo za koronavirusno boleznijo. Mladostniki pa so povsem druga zgodba. Kar se tiče razširjenosti in hitrosti širjenja okužb so praktično enaki odraslim.

Marko Pokorn, pediater in strokovni direktor pediatrične klinike

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je na svojem Twiterju že objavilo video, v katerem dr. Mario Fafangel pojasnjuje prednosti cepljenja za mlade Jožetu Robežniku.

Za razmislek

  1. Na koga se lahko obrneš, če imaš vprašanja o cepivih?
  2. Kako se poleg cepljenja še lahko zaščitimo pred novim koronavirusom?
  3. Katere bolezni smo že izkoreninili s cepljenjem?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa