Časoris
Osebne grožnje, pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja, vnašajo v šolski prostor nemir – pri čemer največje posledice čutijo otroci, pravi glavni šolski inšpektor. Vir: Freepik
Osebne grožnje, pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja vnašajo v šolski prostor nemir – pri čemer največje posledice čutijo otroci, pravi glavni šolski inšpektor. Vir: Freepik

Če upoštevamo ukrepe, je šolsko okolje varno

Otroci ste si danes s palčko v nosu že tretjič preverili, ali ste okuženi s koronavirusom.

V sredo, ko ste to prvič naredili obvezno in v vseh razredih, je pri tem sodelovalo 70 odstotkov vseh osnovnošolcev. To je 135.100 učencev, kažejo podatki ministrstva za izobraževanje.

Nekateri se ne testirajo, ker so cepljeni ali so bolezen preboleli.

Peščica temu ukrepu nasprotuje, zato se šola na daljavo. Prejšnji teden je tako doma ostalo 8033 učencev oziroma 3,61 odstotka vseh. Med njimi je bilo več prvo- in drugošolčkov kot devetošolcev.

Vedno več otrok je doma tudi zaradi okužbe s koronavirusom ali zaradi karantene, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal glavni šolski inšpektor Simon Slokan.

V šolah se srečuje veliko različnih ljudi, zato je možnost za okužbo večja. Inšpektorat zato že ves čas epidemije nadzira dogajanje v njih.

Novembra so opravili 121 nadzorov in ugotovili 11 nepravilnosti, prejšnji teden pa 43 nadzorov in 5 kršitev.

Šole bodisi niso uredile samotestiranja za otroke ali pridobile soglasij njihovih staršev bodisi niso organizirale šolanja na daljavo.

V vseh so te težave že odpravili, le v eni še ne. Ta mora zato po navodilih inšpekcije šolanje izvajati na daljavo do 3. decembra oziroma, dokler tega ne popravi.

V drugih šolah so se odlično pripravili na izvajanje ukrepov, je pohvalil Slokan.

Ob tem je posvaril, da slaba volja, grožnje in pritiski, ki jih na šolah doživljajo zaradi samotestiranja, ne sodijo v šolski prostor in vanj vnašajo nepotreben nemir.

Nekateri otroci in njihovi učitelji so zaradi takšnih stvari pod stresom. Zato je ponovno prosil, če se lahko vsi držijo ukrepov, saj bodo tako lahko šole ostale odprte.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
3°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.