Časoris
Prazna učilnica. Vir: Pixabay
Učilnice so bodo v ponedeljek znova napolnile. Vir: Pixabay

Če se zgodi »polčudež«, se bo šola septembra začela kot običajno

Si med tistimi otroki, ki ostajajo doma? Ali se vračaš v šolo?

V obeh primerih te bo najbrž zanimalo, kaj ob ponovnem odpiranju vrtcev in šol sporoča ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec.

Čeprav je vlada v četrtek zvečer razglasila, da epidemije ni več, nevarnost širjenja virusa in možnost okužbe z njim ostajata. Načrtovani ukrepi ostajajo nespremenjeni, saj je to najbolj varno.

»Pomembno je, da se obnašamo preventivno in da spoštujemo ukrepe,« pravi ministrica.

Ali lahko četrtošolci in petošolci ostajajo doma, medtem ko so starši v službi? So že dovolj veliki, da se znajo sami učiti na daljavo?

Izjava o aktualnih razmerah v zvezi s koronavirusom (15.5.2020)

Novinarska konferenca glede aktualnega dogajanja v zvezi z novim koronavirusom, na kateri bodo sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, vršilka dolžnosti generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič ter vladni govorec Jelko Kacin.

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Petek, 15. maj 2020

Ministrica pravi, da bodo morda nekatere ukrepe podaljšali, kar pomeni, da bi lahko starši ostali doma do 30. junija.

Kako bodo učitelji otrokom zapovedali, da se ne smejo družiti in si posojati radirk ter drugih učnih pripomočkov? Gre za priporočila ali za obvezo?

Ravnatelji in učitelji bodo znali ravnati po pameti in srcu, profesionalno, odgovorno in skladno z namenom priporočil, meni ministrica.

»V danih okoliščinah smo iskali najbolj odgovorno rešitev, da v kar se da nemotenih okoliščinah nadaljujemo z izobraževalnim procesom. To je naša skupna želja.«

V šolo se vrača polovica vseh otrok, saj drugače – glede na obstoječe možnosti – varnega šolanja niso mogli zagotoviti.

Otroci, ki iz zdravstvenih in drugih razlogov v ponedeljek ne bodo šli v šolo, a bi morali, se bodo še naprej šolali na daljavo. Z njimi bodo ostali doma tudi njihovi starši.

Kaj pa ostali otroci? Se bodo vrnili v šolo junija? To še ni jasno, prav tako ni jasno, kaj bo 1. septembra.

Oboje je odvisno od zdravstvenih razmer.

»Če se zgodi ‘na pol čudež’ in ne bo več nevarnosti, potem se bomo vsi vrnili v klopi enako kot vsa leta. Če ne, pripravljamo jasne smernice in rešitve za izobraževalni proces od jeseni,« je še dejala ministrica.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.