fbpx
Časoris
Pobuda za boljši svet. Ilustracija: Maks Lenart Černelč
Pobuda za boljši svet. Ilustracija: Maks Lenart Černelč

Carsko je, da lahko pomagam otrokom v stiski

Tudi otroci lahko pomagate, da bo naš svet boljši in lepši.

Kako? Tako da se odzovete na pobudo My piece for peace, kar pomeni moj košček za mir. V angleščini so te besede besedna igra, saj besedi piece in peace zvenita enako.

»Pobuda je odziv na aktualno dogajanje v svetu, v katerem spremljamo mnoge zgodbe otrok, ki so žrtve vojn in drugih konfliktov,« pravi ena od pobudnic, psihologinja Mateja Štirn.

Vsak lahko prispeva svoj košček h krepitvi solidarnosti, strpnosti, razumevanja in odprtosti do soljudi, s katerimi si delimo svet.

»K sodelovanju smo povabili osnovnošolce iz vse Evrope, ker so oni tisti, ki bodo pomembno soustvarjali našo prihodnost. Odgovornost odraslih danes pa je, da jim zagotovimo pogoje za varno in svobodno otroštvo, priložnosti za učenje in ustvarjanje.«

Navdih za končni koncept je bila risbica, ki jo je narisal petošolec Maks Lenart Černelč z Osnovne šole Majde Vrhovnik v Ljubljani.

Naslovil jo je: »Stiska – upanje, Slovenija, jesen 2015«.

»K sodelovanju smo ga povabili, ker je mlad nadarjen umetnik – zase pravi, da je raziskovalni umetnik. Ko smo ga povabili k sodelovanju, je bil takoj za. Zapisal je: ‘Na pobudo My piece for peace sem se odzval, ker je carsko, da lahko kaj prispevam za otroke v stiski’.«

Vsi, ki bi želeli sodelovati, imate čas, da svoj košček posredujete do 11. aprila.

Prispeli koščke, naj bodo to risbe, fotografije, stripi ali videoposnetki, bodo Maksu navdih tudi za sliko nove, upajmo, da manj žalostne podobe sveta.

Pobudniki bodo bodo prispele koščke oblikovali v elektronske razglednice, ki jih bodo skupaj s sporočili šolarjev posredovali svetovnim voditeljem.

 

Slovarček

Iniciativa pomeni pobuda.

 

Za razmislek

  1. Kaj na vaši šoli počnete za spodbujanje strpnosti in solidarnosti?
  2. Bi sodeloval tudi ti?
  3. Kakšen bi bil tvoj košček?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
19°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa