Časoris
Rezultat volitev VB. Vir: posnetek zaslona
Rezultat volitev VB. Vir: posnetek zaslona

Britanski otroci bi volili drugače kot njihovi starši in drugi odrasli

Britanska kraljica Elizabeta II. je predsednici britanske konservativne stranke Theresi May dovolila, da sestavi vlado.

Njena stranka je sicer izgubila večino v parlamentu. Osvojila je 318 poslanskih mest. V parlamentu jih je skupaj 650, torej so jih dobili manj kot polovico. Zato za sestavo vlade potrebuje podporo drugih strank. Sedaj se pogovarja s stranko severnoirskih unionistov DUP, ki ima 10 poslancev.

Velika Britanija bo v prihodnjih dveh tednih tudi začela pogajanja o izstopu iz Evropske unije. Temu izstopu pravijo brexit.

Britanci so tokrat volili predčasno. To pomeni, da volitve niso bile redne, ampak izredne. Predčasne volitve je dosedanja premierka Theresa May sklicala, ker je želela okrepiti svojo moč pred pogajanji o brexitu.

A kot kaže se je uštela. To morda ni tako nenavadno, saj so po referendumu o brexitu mnogi Britanci obžalovali, da so glasovali zanj.

Tudi britanski otroci so bili proti brexitu.

»Prav dobro nam je bilo v Evropski uniji. Odkar se je začel brexit, se je čokolada podražila,« je komentiral eden od otrok.

Otroci na predčasnih volitvah niso glasovali, saj so lahko volili le tisti, ki so starejši od 18 let. A v njihovem časopisu First News so jih vprašali, koga bi volili, če bi lahko.

V anketi je sodelovalo več kot 2.200 otrok, mlajših od petnajst let. 32 odstotkov bi glasovalo za laburiste, 27 odstotkov za konzervativce, 20 odstotkov za liberalne demokrate in 15 odstotkov za stranko zelenih.

Vprašali so jih tudi, katere vsebine so zanje najpomembnejše.

Otroci so na prvo mesto postavili brexit, sledili pa so dostop do stanovanj po sprejemljivi ceni, okoljska vprašanja, zdravje, šolstvo in preprečevanje krutega ravnanja z živimi bitji.

 

[mappress mapid=”17″]

 

Slovarček

Laburisti so levo-sredinska stranka, konservativci pa desno-sredinska stranka.

 

Za razmislek

  1. Katero stranko bi ti volila na slovenskih volitvah, če bi lahko?
  2. Zakaj so glasovi mladih pomembni?
  3. Kakšen volilni sistem imamo?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.