Si predstavljaš poletje brez sladoleda? Ja, to bi bilo res žalostno!
Sladoled je obvezni spremljevalec vseh poletnih druženj, dolgih večernih pogovorov in poležavanj na plaži.
Včeraj smo obeležili svetovni dan sladoleda.
Če si nanj slučajno pozabila, si ga danes obvezno privošči dvojno porcijo.
Sladoled je zagotovo ena najbolj priljubljenih jedi, ki jo uživajo ljudje po vsem svetu.
Prav je, da imamo datum, ki to poslastico slavi. Daje nam dober razlog, da si ga na ta dan privoščimo, kolikor hočemo.

A če si mislil, da je sladoled novodobna iznajdba, si se zmotil.
Sladoled je v svojih potopisih omenjal že beneški trgovec in svetovni popotnik Marco Polo.
Poročal je o mešanici ledu in mleka, nekakšni ledeni kremi, ki jo je poizkusil na Kitajskem. Prav to mešanico štejemo za predhodnika večine današnjih sladoledov, ki temeljijo na mleku.
Seveda je sodobni sladoled lahko narejen tudi iz smetane, sadja in različnih dodatkov.
Za najboljše sladoledarje veljajo Italijani. V Italiji sladoledu pravijo gelato in ga pripravljajo po točno določenem postopku.
Slaščičarna pripravi gelato sama, zato ga ne moreš kupiti v trgovini.
Pri izdelavi uporablja polnomastno mleko in sladkor.

Gelato navadno vsebuje tudi manj vmešanega zraka kot druge vrste sladoleda ali zamrznjenih sladic. Ravno to mu daje gostoto in bogastvo arome, ki je gelato proslavila po celem svetu.
Seveda se Italijani ponašajo tudi z najboljšim sladoledom na svetu, ki si ga lahko privoščiš v slikovitem italijanskem mestecu San Gimignano.
A sladoled ima seveda še nešteto drugačnih oblik.
Od lučk in kornetov do sladolednih kup in tort.
V zadnjem času postajajo vedno bolj priljubljene tudi sladoledne rolice, ki ti jih mojstri pripravijo na posebni hladilni plošči.
Za razmislek
- Kam najraje zaviješ na sladoled?
- Kateri je tvoj najljubši okus?
- Si že poizkusila italijanski gelato?
