Časoris
Kepica sladoleda je obvezna spremljevalka poletnih večerov. Vir: Profimedia
Kepica sladoleda je obvezna spremljevalka poletnih večerov. Vir: Profimedia

Brez kepice sladoleda ni pravega poletja

Si predstavljaš poletje brez sladoleda? Ja, to bi bilo res žalostno!

Sladoled je obvezni spremljevalec vseh poletnih druženj, dolgih večernih pogovorov in poležavanj na plaži.

Včeraj smo obeležili svetovni dan sladoleda.

Če si nanj slučajno pozabila, si ga danes obvezno privošči dvojno porcijo.

Sladoled je zagotovo ena najbolj priljubljenih jedi, ki jo uživajo ljudje po vsem svetu.

Prav je, da imamo datum, ki to poslastico slavi. Daje nam dober razlog, da si ga na ta dan privoščimo, kolikor hočemo.

Ni druženja brez sladoleda. Vir: Profimedia
Ni druženja brez sladoleda. Vir: Profimedia

A če si mislil, da je sladoled novodobna iznajdba, si se zmotil.

Sladoled je v svojih potopisih omenjal že beneški trgovec in svetovni popotnik Marco Polo.

Poročal je o mešanici ledu in mleka, nekakšni ledeni kremi, ki jo je poizkusil na Kitajskem. Prav to mešanico štejemo za predhodnika večine današnjih sladoledov, ki temeljijo na mleku.

Seveda je sodobni sladoled lahko narejen tudi iz smetane, sadja in različnih dodatkov.

Za najboljše sladoledarje veljajo Italijani. V Italiji  sladoledu pravijo gelato in ga pripravljajo po točno določenem postopku.

Slaščičarna pripravi gelato sama, zato ga ne moreš kupiti v trgovini.

Pri izdelavi uporablja polnomastno mleko in sladkor.

Italijanski gelato. Vir: Profimedia
Italijanski gelato. Vir: Profimedia

Gelato navadno vsebuje tudi manj vmešanega zraka kot druge vrste sladoleda ali zamrznjenih sladic. Ravno to mu daje gostoto in bogastvo arome, ki je gelato proslavila po celem svetu.

Seveda se Italijani ponašajo tudi z najboljšim sladoledom na svetu, ki si ga lahko privoščiš v slikovitem italijanskem mestecu San Gimignano.

A sladoled ima seveda še nešteto drugačnih oblik.

Od lučk in kornetov do sladolednih kup in tort.

V zadnjem času postajajo vedno bolj priljubljene tudi sladoledne rolice, ki ti jih mojstri pripravijo na posebni hladilni plošči.

Za razmislek

  1. Kam najraje zaviješ na sladoled?
  2. Kateri je tvoj najljubši okus?
  3. Si že poizkusila italijanski gelato?
Podprite Časoris ozka pasica Časko

Mateja

je novinarka in mama dveh odraščajočih deklet, ki svoj prosti čas najraje nameni športu. Rada ima sneg, še raje valove, najraje pa pleza nekje v naravi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.