Časoris
Naslovnica knjige Ostržek bere za bralno značko. Vir: Društvo Bralna značka.
Naslovnica knjige Ostržek bere za bralno značko. Vir: Društvo Bralna značka.

Knjige so najboljše prijateljice

Se spomniš, kako je bilo, ko si knjigo prvič čisto sam prebral?

Zelo vznemirljivo, pravi Dragica Haramija, predsednica društva Bralna značka.

Na včerajšnji dan zbirke zlatih knjig, ki je tudi dan rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka, so v šolah prvošolcem podarili knjigo Ostržek bere za bralno značko Tilke Jamnik. Ilustriral jo je Peter Škerl.

S tem darilom so slovesno odprli sezono branja v šoli in ob šoli. Trajala bo do maja, ko bodo mladi bralci za osvojeno bralno značko dobili posebna priznanja.

Gibanje, ki spodbuja branje mladih, praznuje že 55. rojstni dan. Zamislila sta si ga pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik. Prve, tedaj še Prežihove značke, so nadobudnim bralcem podelili v Kotljah na Koroškem.

Na seznamu knjig za bralno značko se pogosto znajde tudi Pika Nogavička. Prav danes so v Ljubljani predstavili slovenski prevod švedskega izvirnika. Piko je prva prevedla Kristina Brenkova, vendar je prevajala iz nemščine.

»Če beremo, veliko izvemo in se tudi zabavamo. Knjižni junaki so lahko naši prijatelji, zato – odprimo jim vrata in vzemimo knjigo v roke. Za nasvet vprašajmo knjižničarko, prijatelje, učitelje ali starše,« pravi Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je pod svoje okrilje vzela tudi Bralno značko.

In ne pozabi, knjige nas popeljejo v čudovite svetove in z nami so tudi takrat, ko nikogar drugega ni.

 

Slovarček

V zbirko Zlata knjiga sodijo klasična dela mladinske književnosti, kot so Bevkovi Pastrici in Grivarjevi otroci, V sedemnajstem Branke Jurca; Noge v zlatu, glava v blatu Branka Ćopića in mnoga druga.

 

Za razmislek

  1. Katera je tvoja najljubša knjiga?
  2. Če ne bereš rad, kaj bi te prepričalo, da bi bral?
  3. Ali veš, da so tvoji starši o ameriških Indijancih več izvedeli iz knjig Karla Maya kot iz učbenikov?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.