Časoris
Dan Zemlje 2018. Foto: Ingrid Taylar/Flickr
Dan Zemlje 2018. Foto: Ingrid Taylar/Flickr

Boj proti štirim plastičnim pošastim za bolj čisto Zemljo

Ali veste, kaj je nema pomlad? To je pomlad, ko obmolknejo ptice.

Obmolknejo zato, ker so umrle zaradi številnih pesticidov v zraku.

Nema pomlad (Silent Spring) je naslov knjige ameriške avtorice Rachel Carson. Z njo je že leta 1962 želela opozoriti na uničevanje okolja zaradi nevestnega ravnanja ljudi.

Knjigo je prebral tudi dr. Andrej Lukšič, eden prvih okoljevarstvenikov pri nas. Spominja se, kako je spomladi leta 1973, enajst let po izidu knjige, v reko Sušico metal domače odpadke, ker pač takrat v Dolenjskih Toplicah ni bilo smetišča.

Okoljsko ozaveščeni ravnatelj njegove osnovne šole je tisto leto organiziral čistilno akcijo. Šolarji so z bregov potoka, ki je tekel skozi Toplice, pobirali vrečke, gume, kolesa. »V enem trenutku zagledam svoj most in dojamem, da zdaj pobiram tisto, kar sem vse leto metal,« se je kasneje spominjal svojega prvega stika z ekologijo.

Lukšič je bil med prvimi slovenskimi bralci knjige in še dolgo potem je opozarjal, da okoljskih tematik ni mogoče posredovati zgolj s podatki, saj ti pri ljudeh zbujajo strah in nemoč. Ozaveščati je treba z umetnostjo.

Včeraj je bil dan Zemlje in danes je svetovni dan knjige. Nema pomlad ostaja ena ključnih okoljevarstvenih knjig. Spodbudila je številna ekološka gibanja, tudi na Slovenskem.

Morda največje med njimi je bila akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Letos jo bodo izpeljali še zadnjič.

»Tako kot moramo redno čistiti dom, moramo očistiti tudi naravo. A to ne sme biti edina okoljevarstvena aktivnost,« pravi Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja, ki organizira akcijo.

»Vsak od nas lahko upošteva preprosto pravilo, to je izogibanje štirim ‘plastičnim pošastim’: vrečkam, pijači v plastenkah, slamicam in lončkom za enkratno uporabo.«

 

Slovarček

Pesticid je kemično sredstvo za uničevanje mrčesa.

 

Za razmislek

  1. Zakaj ne zadošča, če enkrat na leto poberemo smeti?
  2. Kaj bi še morali početi?
  3. Kako ti skrbiš za okolje?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.