Časoris
Sadat Rahman. Vir: Kidsrights.org
Sadat Rahman. Vir: Kidsrights.org

Boj proti spletnemu nasilju je kot vojna, a skupaj lahko zmagamo

Sadat Rahman, sedemnajstletni fant iz Bangladeša, zelo rad ustvarja videe in spletne strani. Ustvaril je tudi aplikacijo Cyber Teens, kar v prevodu pomeni spletni najstniki. 

Zanjo je prejel mednarodno otroško nagrado za mir. 

Aplikacija je namenjena najstnikom, ki se želijo poučiti o internetni varnosti, in tistim, ki so deležni spletnega nasilja, a jih je strah povedati staršem ali policiji. Njihova anonimna zgodba prek nje pride do socialnih delavcev in policije, ki potem ukrepajo. 

Otroci in najstniki veliko časa preživijo na spletu. Vir: pexels
Otroci in najstniki veliko časa preživijo na spletu. Vir: Pexels

Aplikacijo je doslej uporabilo 1800 bangladeških najstnikov, s svojimi nasveti je pomagala 300 žrtvam, policija pa je prek anonimnih prijav aretirala osem storilcev spletnega nasilja. 

Sadat je idejo zanjo dobil, ko je izvedel, da si je 15-letno dekle zaradi spletnega nasilja vzelo življenje.

V preteklosti je organiziral shod v podporo etnični manjšini, ki je pobegnila iz Mjanmarja in zatočišče našla v Bangladešu. Ustanovil je tudi organizacijo, ki opozarja na kršitve otrokovih pravic.

Denarno nagrado, ki znaša 100.000 evrov, bo uporabil za izboljšanje in razširitev aplikacije. 

»Verjamem, da so ozaveščenost, empatija, svetovanje in ukrepanje štiri gonilne sile v spopadu proti spletnemu nasilju,« je povedal ob prejemu nagrade. »Boj proti spletnemu nasilju je kot vojna in v tej vojni sem bojevnik.«

Pravi, da lahko zmagamo, če stopimo skupaj in se podpremo.

Mednarodno otroško nagrado za mir vsako leto podelijo otroku, ki si je še posebej prizadeval za ozaveščanje o otrokovih pravicah in izboljšanje položaja ranljivih otrok.

Prvič so jo podelili leta 2005, lani pa sta nagrado dobili švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg in družbena aktivistka iz Kameruna Divina Maloum. Letos sta bili finalistki še dvanajstletna Mehičanka in osemnajstletna Irka.

Za razmislek

  1. Kako se lahko zaščitiš pred spletnim nasiljem?
  2. Komu bi se zaupal, če bi bil deležen spletnega nasilja?
  3. Ali si že kdaj napisala kaj, kar ni bilo prijazno?

Barbara

Petrovčič je novinarka. Rada bere, a še vedno ne ve, kateri je njen najljubši žanr. Še raje potuje in spoznava nove ljudi, njena največja želja pa je, da bi znala govoriti vse jezike tega sveta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.