Časoris
Vsak dan spremljamo številne stiske najranljivejših, zato se močno bojim mrzle jeseni in še bolj mrzle zime. Že leta nazaj, predvsem pa v preteklem letu, smo opazovali družine, ki so živele v mrazu, ker niso imele niti denarja za energente niti za druge življenjske stroške, opisuje Anita Ogulin. Vir: Pixabay
Vsak dan spremljamo številne stiske najranljivejših, zato se močno bojim mrzle jeseni in še bolj mrzle zime. Že leta nazaj, predvsem pa v preteklem letu, smo opazovali družine, ki so živele v mrazu, ker niso imele denarja niti za energente niti za druge življenjske stroške, opisuje Anita Ogulin. Vir: Pixabay

Bodo to zimo lahko vsi otroci na toplem?

Marsikdo se te dni sprašuje, ali ga bo pozimi nemara zeblo.

Mediji namreč poročajo o napovedanih višjih cenah energentov. Dražijo se povsod po svetu.

Energenti so snovi, iz katerih pridobivamo energijo. Potrebujemo jo v gospodinjstvih, za ogrevanje, za vožnjo ter v industriji.

Kako bodo njihove podražitve vplivale na nas?

Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, opozarja, da se ob energentih dražijo tudi druge življenjske dobrine, na primer prehrana.

Skrbi jo, kaj se bo zgodilo z najbolj ranljivimi ljudmi v družbi in kako bo zanje poskrbela država.

Predstavljajte si otroka, ki prihaja v mrzlo stanovanje brez elektrike – če je ne plačaš, ti jo takoj odklopijo. Ali pa, kako se je umivati z mrzlo vodo in kako nemogoče je brez nje prati in kuhati?

Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje

Podražitve bodo najbolj občutili tisti otroci, ki že zdaj živijo na robu revščine. To ne bo vplivalo samo na njihovo duševno, ampak tudi na fizično zdravje, opozarja Anita Ogulin.

Skrbi jo tudi za zdrav razvoj otrok, zato poziva odločevalce, da preprečijo poglabljanje njihove revščine.

Podražitve bodo namreč vplivale na širok krog ljudi: na tiste, ki zaradi svojega slabega finančnega položaja prejemajo socialno pomoč, na tiste, ki je ne prejemajo, pa bi jo morali, in tudi na tiste družine, kjer so starši zaposleni, vendar imajo tako nizke plače, da ne zmorejo pokriti nobenih povišanj. Že obstoječe stroške težko plačujejo.

V ZPM Ljubljana Moste-Polje ne bodo mogli pomagati vsem, saj je pomoči in podpore potrebnih ljudi enostavno preveč, pravi Anita Ogulin.

Mnoge bo povišanje cen po njenih besedah tako prizadelo, da bodo zimo primorani preživeti na mrzlem.

Slovarček

Socialna pomoč je namenjena zadovoljevanju osnovnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje.

Za razmislek

  1. Katere energente poznaš?
  2. Veš še za kakšne druge podražitve v zadnjem letu?
  3. Kako lahko pomagamo ljudem v stiski?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.