Časoris
Katalonska zastava. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Bo Katalonija postala država ali ne?

Država se ne rodi, temveč jo ustanovijo.

Slovenci smo državo dobili pred dobrimi 26 leti; prej smo živeli v Jugoslaviji. V tisti državi smo imeli zakone, v katerih je pisalo, da se ima vsak narod pravico odločiti za samostojnost.

Leta 1990 smo tako šli na volitve. Skoraj 90 odstotkov ljudi se je odločilo, da želijo živeti v Sloveniji, in tako je začela nastajati naša država.

Željo po svoji državi, ki smo jo nekoč čutili Slovenci, danes čutijo nekateri Katalonci. Katalonija je pokrajina v Španiji. Čeprav v španskih zakonih ne piše, da se lahko njihovi narodi odločajo za samostojnost, so v Kataloniji 1. oktobra 2017 pripravili volitve.

Španski policisti pa so prebivalcem Katalonije poskušali preprečiti, da bi oddali svoj glas. Španci namreč menijo, da Katalonija ne more postati samostojna, saj je del Španije.

Sedem in pol milijona Kataloncev, ki so odšli na volišča, meni drugače: 90 odstotkov jih je glasovalo za samostojno Katalonijo. A težava je v tem, da je glasovala manj kot polovica Kataloncev, in tako nihče ne ve, kaj si želi druga polovica.

Katalonski predsednik je v precepu. Če bi dejal, da so se Katalonci odločili za svojo državo, bi razjezil Španijo; če bi poskušal vse skupaj pozabiti, pa tiste, ki si želijo samostojnost.

Včeraj je zato prosil za pogovore in za dva meseca časa za odločitev. V Španiji vztrajajo, da po njihovih zakonih Katalonija ne more biti samostojna. Svetujejo mu, naj do četrtka pojasni, kaj se dogaja, in nato idejo o samostojnosti umakne.

Kako se bo odločil, bo torej jasno pojutrišnjem. Pomembno pa je rešitev iskati s pogovorom in ne z nasiljem.

 

Za razmislek

  1. Ali veš, v katerih državah smo živeli Slovenci?
  2. Je dobro imeti svojo državo?
  3. Katere države sveta si obiskal?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.