fbpx
Časoris
Ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris. Vir: Wikimedia Commons
Ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris. Vir: Wikimedia Commons

Bidnove obljube za prvih sto dni

Oči vsega sveta so uprte v Washington, kjer bosta prisegla novi ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris.

Te slovesnosti se ponavadi udeležijo najvišji ameriški politični voditelji, nastopajo najboljši ameriški pevci in zraven so množice državljanov.

Letos bo drugače. Med navzočimi ne bo odhajajočega predsednika Donalda Trumpa, pa tudi državljani ne bodo smeli priti preveč blizu. Po vdoru Trumpovih podpornikov v ameriški kongres 6. januarja, ki je terjal pet smrtnih žrtev, veljajo v Washingtonu strogi varnostni ukrepi.

Lady Gaga bo ameriško himno zapela le za izbrance in za kar 25 tisoč pripadnikov nacionalne garde, ki bodo skrbeli za njihovo varnost.

Američani upajo, da se bodo 21. januarja končno zbudili v normalen dan. Najbolj vneti Trumpovi privrženci še vedno verjamejo v »volilno prevaro«, toda večina Američanov se veseli odločnih Bidnovih ukrepov na številnih področjih.

Na prvem mestu je boj proti covidu-19. Biden je obljubil, da bo v prvih stotih dneh njegovega bivanja v Beli hiši cepljenih 100 milijonov Američanov. Za pomoč vsem, ki jih je prizadela epidemija, bo namenil kar 1900 milijard dolarjev.

Spremenil bo Trumpovo politiko priseljevanja, zaradi katere so denimo na meji med ZDA in Mehiko otroke ločevali od staršev.

Eden od njegovih prvih ukrepov bo ponovna pridružitev pariškemu podnebnemu sporazumu. ZDA bodo morale do leta 2025 precej zmanjšati količino toplogrednih plinov.

Obljublja še vrtce za vse, več šol brez šolnine in odpis študentskih posojil. Da bo šolstvu posvečal dovolj pozornosti, bo poskrbela njegova žena Jill. Je profesorica angleščine in doktorica pedagogike. Tudi kot prva dama bo še naprej poučevala.

Za razmislek

  1. Po čem si boš najbolj zapomnil Donalda Trumpa?
  2. Ali je predsednik ZDA pomemben za Slovenijo?
  3. Kaj je najpomembnejša lastnost dobrega predsednika?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
17°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa