Časoris
Otroci beguncev. Vir: Unicef
Otroci beguncev. Vir: Unicef

Begunski otroci so že med slovenskimi šolarji

Slovenske šole so postale bolj pisane. V njih je namreč več otrok različnih narodnosti, saj so se vanje začeli vključevati tudi tisti, ki so se v našo državo zatekli pred vojno.

19 otrok, ki so v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito, že obiskuje pouk. Nove sošolce ima tudi en otrok, ki že ima status begunca. To pomeni, da mu je država Slovenija mednarodno zaščito že zagotovila. Tisti, ki zanjo šele prosijo, pa še ne vedo, ali jo bodo tudi dobili.

36 prosilcev za mednarodno zaščito pa še čaka na vpis v osnovno šolo. Največ otrok je nameščenih v azilnem domu in so tako skupaj s svojimi starši ali sorodniki, v kriznih centrih pa je 9 otrok brez spremstva. Štirje so vpisani v šole, pet jih na vpis še čaka.

Na ministrstvu za izobraževanje pravijo, da so šole pripravljene na sprejem novih učencev. Priporočajo uvajanje v dveh korakih. Otroku naj najprej zagotovijo osebo, ki mu bo ves čas na voljo in ki ga bo seznanila z učitelji. Potem pa ga vključijo v razred.

Za uspešno vključevanje je najbolj pomembno, da otroka sprejmejo učitelji. Zato sta potrebna srčnost in znanje. Pri znanju jim lahko pomagajo učitelji, ki so sodelovali v projektih vključevanja otrok priseljencev v šole in razvijanja multikulturnosti. Srčnost pa bodo morali odkriti sami.

 

Slovarček

Srčnost pomeni pogum in odločnost, pa tudi prijaznost.

Projekt določa, kako se bo nekaj naredilo.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je poleg znanja potrebna srčnost?
  2. Zakaj otroci, ki se vključujejo v novo okolje, potrebujejo ob sebi človeka, ki jim bo pomagal?
  3. Kaj se lahko naučiš od otroka iz drugega okolja?Begunec

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
-2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.