Časoris
Atlas lepote. Vir: Atlas lepote
Atlas lepote. Vir: Atlas lepote

Atlas lepote

Atlas lepote je slavospev lepoti in raznolikosti.

Zamislila si ga je Romunka Mihaela Noroc. Odpravila se je na pot okoli sveta, da bi pokazala, kako je pisan in čudovit.

Zdaj že tri leta potuje z nahrbtnikom in fotografskim aparatom. Na svoji poti fotografira ženske v njihovem naravnem okolju. Doslej je obiskala 45 držav.

Svoje fotografije objavlja na spletni strani in na facebooku. Pospremi jih tudi s kratkimi opisi, kdo je na njih in kako so nastale.

Atlas lepote velja za enega najbolj priljubljenih fotografskih projektov na svetu, Mihaelo Noroc pa so gostili v najbolj znanih televizijskih postajah in oddajah, kot sta CNN in oddaja voditeljice Oprah Winfrey.

Na svojem blogu je zapisala, da želi ujeti občutek topline in zadovoljstva v očeh žensk, ki jih fotografira. Ta občutek lahko pomaga uravnovesiti slabe novice v medijih.

»Mnogi ljudje po svetu so diskriminirani samo zato, ker so drugačne barve, vere, nacionalnosti ali zato, ker so ženske. Mislim, da je lepota v raznolikosti in da nas lahko uči strpnosti. Želim si, da bi lahko nadaljevala s projektom tudi v prihodnosti in da bom uspela ujeti lepoto v vseh državah sveta. Tako bo Atlas lahko navdihnil ženske, ki si želijo biti, to kar so,« pravi Mihaela Noroc.

 

Slovarček

Raznolik pomeni, da je različnih oblik. Raznolikost pomeni tudi mnogovrstnost.

Uravnovesiti pomeni spraviti v ravnovesje. V tem primeru s posnetki zadovoljnih žensk fotografinja sporoča, da je na svetu marsikaj lepega in dobrega, ne le slabega in grdega, kot bi lahko razbrali iz novic v medijih.

 

Za razmislek

  1. Kaj sporočajo besede Vsi drugačni, vsi enakopravni?
  2. V čem si ti drugačna?
  3. Kako sprejemaš drugačnost?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.