Časoris
Kakšne so razlike med dvema ključnima stebroma angleščine? Foto: Len44ik/Dreamstime
Kakšne so razlike med dvema ključnima stebroma angleščine? Foto: Len44ik/Dreamstime

Angleško govoreče države in zanimive razlike v jeziku

Angleško danes po vsem svetu vsaj malo razumemo skoraj vsi. Kje pa je največ tistih, ki jo govorijo kot svoj materni jezik?

Največ jih je v ZDA, Združenem kraljestvu, Kanadi, Avstraliji, Liberiji, na Irskem, Novi Zelandiji, Jamajki, Trinidadu in Tobagu ter Gvajani.

Če k temu dodamo še države, kjer jo uporabljajo v veliki meri oziroma kot drugi tuji jezik, se lestvica spremeni: Indija osvoji prvo mesto, za njo pa so ZDA, Pakistan, Nigerija, Filipini, Združeno kraljestvo, Tanzanija, Južnoafriška republika, Kenija in Kanada.

Kakšne so razlike v jeziku?

Jezik je v resnici enak, razlikujejo se samo nekateri njegovi vidiki. Najpogosteje med seboj primerjamo »britansko« in »ameriško angleščino«.

Razlikujeta se v izgovarjavi, za kar je veliko razlogov: nanjo lahko vpliva naglas ali pa drugi jeziki, ki jih govorijo na nekem območju.

Do razlik prihaja v črkovanju in slovnici. Barvo in program bi v britanski napisali kot »colour« in »programme«, v ameriški »color« in »program«.

Tudi besedišče ni povsem enako: včasih iste stvari poimenujejo s povsem različnimi izrazi, recimo stanovanju lahko rečemo »flat« (britansko) ali »apartment« (ameriško).

Prav tako se pozdravljajo na različne načine:

Avstralija – G’day
Irska – Hows the form?
Nova Zelandija – Kia ora
Južnoafriška republia – Howzit
Združeno kraljestvo – Alright?
Združene države Amerike – Whassup?

Angleščina ima veliko svojih lokalnih različic, saj so nanjo vplivale različne družbene, politične in kulturne posebnosti.

Britanska angleščina se nanaša na narečje angleščine, ki ga govorijo in pišejo v Združenem kraljestvu. To najpogosteje uporabljamo v evropskih državah in angleško govorečih državah Afrike in južne Azije (Indija, Pakistan, Bangladeš). Vendar se tovrstna angleščina izjemno razlikuje tudi znotraj Združenega kraljestva: Irci zvenijo povsem drugače kot nekdo iz severa države.

Ameriško angleščino govorijo v ZDA, najpogosteje pa jo uporabljajo še v Latinski Ameriki in vzhodni Aziji (Kitajska, Japonska, Filipini).

Kanadska angleščina zveni kot britanska, zapisana pa izgleda kot mešanica ene in druge različice.

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Avstralska in novozelandska angleščina se zaradi naglasa zelo razlikujeta od drugih oblik, vendar pa sta v svojem zapisu zelo podobni britanski.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.