Časoris
Sadie in Ryker Pursley. Foto: Nastja Kovačec
Sadie in Ryker Pursley. Foto: Nastja Kovačec

Ameriški božič tudi v Sloveniji

V Velenju prebiva družina, ki so ji božični prazniki posebej blizu.

Starša Sarah in Ryan Pursley izvirata iz Teksasa v Združenih državah Amerike, kjer se praznovanje božiča začne že konec novembra.

»V Teksasu takoj po zahvalnem dnevu okrasimo svoj dom. Postavimo božično drevo in vse druge okraske za ta čas. Naša hiša vedno žari v soju prazničnih lučk,« pripoveduje Sarah. 

Božične lučke so v Teksasu zelo priljubljene. »Vsaj eno noč v letu se vozimo po različnih soseskah in si ogledujemo tamkajšnje lučke,« pravi Sarah.

Praznovanje je najlepše na sam božični večer. Takrat se zberejo v cerkvi, kjer prepevajo božične pesmi in prisluhnejo božični zgodbi. Otroci nato veseli odhitijo domov, saj jih pod dreveščkom čakajo božična darila. 

Družina Pursley. Foto: Nastja Kovačec
Družina Pursley. Foto: Nastja Kovačec

Letos mineva pet let, odkar sta Sarah in Ryan Teksas zamenjala za Slovenijo. Tu sta si ustvarila družino. Imata dva otroka, dve leti in pol staro hčerko Sadie in sedemmesečnega sina Rykerja

»Tudi v Sloveniji ob božičnih praznikih nadaljujemo s tradicijo krašenja doma. Poslušamo veliko božične glasbe in uživamo v božičnih filmih,« pravi Sarah. 

Letos so pri Pursleyevih božič pričakali s pomočjo posebnega adventnega koledarja. Namesto vsakodnevnega sladkega presenečenja sta starša vsak dan prebrala del božične zgodbe, v koledarju pa je bila ena figura iz jaslic. 

»Božič je za našo družino zelo pomemben praznik,« pripoveduje Sarah. »Praznujemo ga, ker je Bog na svet poslal svojega Sina. Rodil se je kot človek, postal je eden od nas. Bil je otrok, ki je imel mamo in očeta, hišo in življenje … tako kot mi. To nam daje upanje!«

Pursleyevi pravijo, da želijo to upanje deliti naprej. Vsem želijo veselo praznovanje! 

Za razmislek

  1. Kako pri vas praznujete božične praznike?
  2. Zakaj praznujemo božič?
  3. Ali veš, kako božič praznujejo v kakšnem drugem delu sveta?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
8°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.