Časoris
Bela hiša. Vir: Pixabay
Smo na pravi poti, je rezultate vmesnih volitev komentiral ameriški predsednik Joe Biden. Na fotografiji: Bela hiša. Vir: Pixabay

Američani gredo danes na volišča

Danes so v ZDA predsedniške volitve. Kdo bo zmagal, dosedanji predsednik Donald Trump ali demokratski kandidat Joe Biden? Tega ne bomo vedeli še najmanj do jutri zjutraj, verjetno pa še dlje.

Upoštevati moramo časovno razliko med ZDA in Evropo. Ko je v Sloveniji ura šest zjutraj, je v New Yorku šele polnoč, v Kaliforniji pa je šele ponedeljek ob sedmih zvečer. V ZDA se volišča torej odprejo šele popoldne po našem času.

Mediji bodo morda lahko poročali o verjetnem zmagovalcu šele jutri zjutraj po našem času.

Za položaj ameriškega predsednika se potegujeta demokratski kandidat Joe Biden in republikanec Donald Trump. Foto: Vir: Bela hiša/Wikimedia Commons/Javno dobro&Unsplash
Za položaj ameriškega predsednika se potegujeta demokratski kandidat Joe Biden in republikanec Donald Trump. Foto: Vir: Bela hiša/Wikimedia Commons/Javno dobro

Zaradi pandemije je letos rekordno število Američanov, kar 95 milijonov, že glasovalo predčasno. Gotovo bo trajalo kar nekaj časa, da bodo prešteli njihove glasove.

In še ena posebnost je: O zmagovalcu sploh ne odloča število zbranih glasov volivcev!

Lahko se zgodi, da postane ameriški predsednik nekdo, ki je dobil manj glasov volivcev od svojega nasprotnika. To se je zgodilo pred štirimi leti, ko je zmagal Donald Trump, ne pa Hillary Clinton.

Kako je to mogoče?

Ameriški volilni sistem je precej zapleten. Poskusimo razložiti preprosto: ameriškega predsednika izvolijo elektorji.

Kdo so elektorji? To so izbrani politiki demokratske in republikanske stranke. Vseh skupaj jih je 538. Število elektorjev v vsaki od 50 zveznih držav je odvisno od števila prebivalstva. Največ jih ima denimo Kalifornija, 55, najmanj pa Vermont – tri.

Elektorji oddajo svoje glasove tako, kakor je glasovala večina volivcev v njihovi zvezni državi. Glasujejo šele 15. decembra in kongres prešteje glasove šele januarja. Je pa to le formalnost, saj tisti trenutek, ko so znani uradni rezultati volitev, mediji izračunajo glasove elektorjev.

In tisti, ki dobi najmanj 270 elektorskih glasov, je zmagovalec!

Za razmislek

  1. Ali spremljaš predvolilno dogajanje v ZDA?
  2. Ali veš, kdo je George Washington?
  3. Ali veš, kako izvolimo predsednika v Sloveniji?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
10°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.