fbpx
Časoris
Ahmed na novinarski konferenci. Vir: You Tube.

Ahmed in njegova ura

Ahmed Mohamed je nekega lepega dne doma naredil uro. Prinesel jo je v razred, ker je bil ponosen nanjo in jo je želel pokazati učiteljici in sošolcem.

Štirinajstletnik, ki živi v ameriški državi Teksas, je izumitelj. To pomeni, da rad ustvarja nove stvari. Nekoč je ustvaril baterijo, ki deluje veliko dlje kot običajne.

Potem je naredil digitalno uro. Na videz ni bila videti nič posebnega, le kup žic v kovinskem ohišju, ki je zazvonil, če je nastavil alarm.

Toda učiteljica ga ni prav nič pohvalila. Zelo hladno mu je rekla, naj zadevo pospravi. Nato so Ahmeda obiskali policisti. Prepričani so bili, da je naredil bombo.

Ahmed je musliman. V Ameriki mnogi mislijo, da so vsi muslimani teroristi. Temu se reče rasizem.

Za nekaj časa so ga celo zaprli. Nato so policisti le ugotovili, da je bila njegova ura res zgolj ura, kot jim je zatrjeval, in ne bomba, zato so ga izpustili.

Ko se je v javnosti izvedelo, kaj se je zgodilo, so bili mnogi ogorčeni. Prepričani so bili, da bi bilo drugače, če bi bil Ahmed belopolt.

Za Ahmeda se je na srečo vse dobro končalo. Nad njegovim izumom sta bila navdušena tako predsednik Obama kot Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka. Oba sta ga povabila na obisk.

 

Slovarček

 

Rasizem pomeni, da o nekom slabo misliš, ker je temne polti ali ker je musliman.

Imeti predsodek pomeni imeti negativen, odklonilen odnos do nekoga ali nečesa, tudi če s tem nisi imel nobene izkušnje.

 

Za razmislek

  1. Si že ustvaril kaj, na kar si bil posebej ponosen?
  2. Ahmedova zgodba se je razširila po družabnih omrežjih. Če se ne bi, bi se morda drugače končala. Kaj bi se lahko zgodilo?
  3. Ali imaš izkušnje s predsodki?

 

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
29°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa