Časoris
Cvet Srebrenice je simbol Srebrenice. Z enajstimi belimi venčnimi listi in krogom v sredini v zeleni barvi, kot barvi življenja in upanja, predstavlja 8.372 nedolžnih življenj. Nosimo ga kot podporo preživelim in v čast umrlim. Vir: Adobe Stock
Cvet Srebrenice je simbol Srebrenice. Z enajstimi belimi venčnimi listi in krogom v sredini v zeleni barvi, kot barvi življenja in upanja, predstavlja 8.372 nedolžnih življenj. Nosimo ga kot podporo preživelim in v čast umrlim. Vir: Adobe Stock

8372 živih spominov na tragedijo v Srebrenici

Zgodovina je polna temačnih dogodkov, ki jih nikoli ne smemo pozabiti, zato da jih ne bi kdaj slučajno ponovili.

Eden takšnih je genocid v Srebrenici.

Sredi junija se je začel enomesečni spominski program, s katerim obeležujemo njegovo 27. obletnico.

Ta ima v slovenskem prostoru pomembno mesto, saj je med vojno v Bosni in Hercegovini k nam prišlo veliko tamkajšnjih beguncev.

Naslovili so ga 8372 živih spominov, toliko muslimanov je namreč izgubilo življenje v genocidu, ki ga je izvedla vojska bosanskih Srbov.

Organizatorji želijo z različnimi dogodki opozoriti, da sta spoštovanje drugačnosti in sožitje gonilo napredka in razumevanja med ljudmi, še posebej v času, ko mir – tudi zaradi vojne v Ukrajini – ni več tako samoumeven. Vir: The Dragon of Bosnia/WIkimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Organizatorji želijo z različnimi dogodki opozoriti, da sta spoštovanje drugačnosti in sožitje gonilo napredka in razumevanja med ljudmi, še posebej v času, ko mir – tudi zaradi vojne v Ukrajini – ni več tako samoumeven. Foto: The Dragon of Bosnia/WIkimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Program, ki so ga s partnerji pripravili v Islamski skupnosti, je osredotočen na videorazstavo Srebrenica – Naša zgodba, ki vključuje 20 videozgodb.

Do prvega šolskega dne si jo lahko ogledaš v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani.


V soboto, 2. julija, načrtujejo likovno-kreativno delavnico za mlade, na katero se je treba prijaviti. Sodelovanje je brezplačno, posebej pa vabijo otroke, starejše od 10 let.

Otroci so tisti, na katerih stoji svet, in upamo, da bodo, ko bodo odrasli, vplivali na oblikovanje dobrega vzdušja v družbi in delovali tako, kot je prav, pravi Ela Porić.

S takšnimi delavnicami lahko vplivamo na njihovo zavest, predstavo o svetu in zmožnost sobivanja z drugimi, dodaja.

Otroci so v obdobju, ko oblikujejo svojo samopodobo in svoje lastnosti. Pomembno je, da jih vzgajamo za spoštovanje različnosti. Če je kdo drugačen, ne sme biti izobčen iz družbe ali kakorkoli drugače prikrajšan.

Ela Porić, vodja spominskega projekta 8372 živih spominov

O tem se bodo pogovorili na delavnicah in na koncu oblikovali cvet Srebrenice.

V torek, 5. julija, načrtujejo predvajanje nagrajenega filma Quo Vadis, Aida, v ponedeljek, 11. julija, pa minuto molka za žrtve.

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Slovarček

Genocid je načrtno uničevanje narodnostnih, rasnih ali verskih skupin.

Za razmislek

  1. Katerih drugih dogodkov prav tako ne smemo pozabiti?
  2. Kako smo v Sloveniji pomagali beguncem, ki so prišli iz BIH?
  3. Kaj pomeni v spomin in v opomin?
Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.